Pemerhati Cadang Datuk Seri Vida Pertimbang Miliki Dua Pasukan Ini

Datuk Seri Vida

Beberapa faktor menarik yang dimiliki oleh pasukan UiTM FC dan Kuala Lumpur dilihat oleh pemerhati bola sepak sebagai mampu untuk menjadi daya penarik buat jutawan kosmetik terkenal, Datuk Seri Dr Hasmiza Othman atau lebih dikenali sebagai Datuk Seri Vida untuk membeli salah sebuah daripada dua pasukan tersebut.

Sebagai sebuah pasukan berada di tengah-tengah ibu kota [Kuala Lumpur] serta menjadi kelab dengan kumpulan sasarnya terdiri daripada pelajar universiti [UiTM FC] menjadi antara kekuatan yang mungkin dapat menarik minat pengasas Vida Beauty Sdn Bhd itu.

Pendapat itu disuarakan oleh pemerhati bola sepak yang juga merupakan Pensyarah Kanan Sains Kejurulatihan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Dr Zulakbal Ab Karim menurut laporan dikeluarkan Berita Harian (BH) Online.

Dr Zulakbal turut melihat Datuk Seri Vida boleh menggunakan kesempatan dengan membeli pasukan tersebut sekaligus dapat mewujudkan peluang perniagaan dengan lebih luas terhadap jenama terkenalnya itu.

“Kalau kita tengok menerusi penajaannya sebelum ini khususnya membabitkan program hiburan yang mendapat sambutan hangat, dia sentiasa mahukan sesuatu yang ‘trendy’ dan saya lihat Kuala Lumpur ada faktor ini.”

“Dengan pasukan yang berpusat di ibu kota, sudah tentu kalau dia membeli pasukan Kuala Lumpur, dia dapat memanfaatkan sepenuhnya peluang perniagaan yang ada. Bolehlah dia buat misi serampang dua mata iaitu sambil beli pasukan sambil berniaga.”

“Selain itu, UiTM FC juga ada faktor yang sama. Walaupun tiada penonton tetapi mereka memiliki khalayak yang besar (mass audience) membabitkan pelajar dan kakitangannya serta kampus di seluruh negara.”

“Bayangkan berapa banyak fakulti yang ada dan lebih 200,000 pelajar di seluruh negara, berapa besarkah peluang perniagaan dan kerjasama strategik yang boleh Vida dapat?,” ujar Dr Zulakbal.

Sejajar dengan Projek Penswastaan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Seri Vida mengakui beliau telah merisik beberapa pasukan dalam saingan Liga Malaysia yang berpotensi untuk dimilikinya.

Vida Beauty Sdn Bhd pernah terlibat secara langsung dalam kancah bola sepak tempatan apabila menjadi penaja buat pasukan Kelantan pada musim 2016.

Baca artikel lain dari kami mengenai ahli perniagaan dalam bola sepak:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN