Sabah Ikat Saddil Ramdani Hingga November 2022

Saddil Ramdani Sabah

Pemain sayap Sabah, Saddil Ramdani mengakui tanggungjawab yang lebih besar dipikul selepas ini untuk terus membantu pasukan selepas sah dilanjutkan kontrak sehingga November 2022.

Sabah pada hari ini mengumumkan mengenai lanjutan kontrak pemain kelahiran Indonesia itu bersama-sama dua lagi pemain iaitu Randy Baruh dan Alto Linus.

Pemain berusia 22 tahun ini teruja apabila terus diberikan kepercayaan untuk memperkuatkan pasukan itu sehingga musim depan namun tidak menolak perlu lebih bekerja keras dan tidak boleh sekadar berada di zon selesa.

Jelasnya, sejak berhijrah ke Sabah pada musim ini, Saddil mengakui berpuas hati dengan apa yang telah dilalui bersama pasukan di pentas Liga Super di mana prestasinya juga berada di tahap memuaskan untuk terus memberi impak kepada skuad.

“Alhamdulillah dengan kontrak yang dilanjutkan ini, tetapi pastinya ia perlu ada tambahan kerja keras kerana ini adalah tanggungjawab besar yang perlu saya buat untuk selalu memberikan yang terbaik.

“Saya tidak boleh sia-siakan kepercayaan rakan-rakan, barisan kejurulatihan dan pihak pengurusan kerana semestinya mereka mengharapkan sesuatu yang positif apabila diberi lanjutan kontrak ini.

“Untuk prestasi sendiri, saya telah menjaringkan tiga gol setakat ini, tetapi sebenarnya saya tidak mahu melihat kepada jumlah jaringan sangat kerana ia bergantung kepada situasi di atas padang ketika itu.

“Secara peribadi, untuk saya yang penting adalah perlu membantu pasukan kerana walaupun saya jaringkan gol, tetapi ia tidak memberi kemenangan kepada pasukan, tiada gunanya juga, jadi cukuplah asalkan pasukan ini akan terus membangun dengan cemerlang”, jelasnya.

Dalam masa sama, bekas pemain Pahang ini mengakui sudah tidak sabar untuk menanti saingan Liga Super kembali bersambung pada 24 Julai depan kerana sudah agak lama berlatih sambil mengharapkan situasi pandemik COVID-19 ini beransur pulih.

Latihan secara Camp Based Training yang dijalankan ketika ini juga secara tidak langsung lebih membantu meningkatkan prestasi pemain selain mengeratkan lagi hubungan sesama mereka dalam sesi latihan.

“Saya di sini mungkin merasakan perbezaannya kerana jauh dari keluarga dan teman-teman, tetapi saya semakin belajar untuk menyesuaikan diri kerana mereka semua di sini sangat menyokong antara satu sama lain.

“Perlawanan juga akan berlangsung kurang daripada satu bulan lagi dan secara peribadi saya merasa sangat gembira di Camp Based Training ini kerana kami lebih rapat dan bekerja keras untuk mempersiapkan diri di tahap maksimum”, tambahnya.

Saddil sebelum ini pernah beraksi bersama Pahang pada musim 2019 sebelum kembali ke Indonesia untuk beraksi bersama Bhayangkara Solo dan kini mengubah haluan bersama Sabah FC. – MFL

Baca juga artikel kami yang lain mengenai perkembangan bola sepak tempatan:

Bekas Pengurus Selangor ‘Bidas’ Kenyataan TMJ Tentang Isu Intensiti

Transformasi Mahalli Daripada Pertahanan Kental Kepada Penyerang Jadian

Liridon Krasniqi Bersyukur Dapat Jadi Pemain Harimau Malaya

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN