Penantian Tujuh Tahun Ashar Al Aafiz Bersama Sri Pahang Akhirnya Membuahkan Hasil

Ashar Al Aafiz Sri Pahang

Tujuh tahun kekal setia bersama Pahang yang dikenali Sri Pahang FC, Ashar Al Aafiz, secara perlahan-lahan mula meraih kepercayaan apabila menjadi pemain yang kerap diturunkan dalam kesebelasan utama, musim ini.

Walaupun satu ketika dahulu seperti sudah berputus asa dan pernah terfikir mahu mencuba nasib bersama pasukan lain, pemain yang berasal dari Bukit Sekilau, Kuantan ini membuktikan rezeki tidak pernah salah alamat selepas bekerja keras mendapatkan kepercayaan jurulatih.

Dalam masa sama, pemergian ramai pemain berpengalaman pada musim lalu seperti Matthew Davies turut membuka ruang buat Ashar mendapatkan lebih banyak minit permainan dengan sering kali menjadi pilihan utama mengisi bahagian pertahanan kanan.

“ Dulu saya ada sahaja terfikir masa musim 2017, rasa ingin mencari pasukan lain semasa pasukan mengambil ramai pemain ternama pada masa itu dengan ada di antara mereka yang berstatus pemain kebangsaan.

“ Saya sangat gugup pada masa itu kerana dikelilingi pemain hebat dan rasa macam tak ada peluang langsung hendak bermain.

“ Namun,saya kuatkan semangat dan berkata kepada diri sendiri agar bersabar kerana mungkin tuhan belum berikan rezeki buat saya lagi untuk mendapat peluang bermain.

“ Akhirnya bermula pada 2019, saya ada mendapat peluang bermain beberapa kali sebelum dua musim terakhir ini kerap diturunkan bermain sama ada di posisi pertahanan kanan selain pertahanan tengah.

“ Seakan masih lagi tidak percaya apabila jurulatih, Dollah Salleh mula mempercayai saya untuk bermain dan oleh itu, saya mahu mengucapkan terima kasih kepadanya kerana berikan peluang

“ Jadi saya kena kekalkan tahap kecergasan dan prestasi untuk terus mendapatkan tempat dalam pasukan kerana peluang sebegini bukan sesuatu yang mudah untuk dapat, ” katanya.

Sekadar memanaskan kerusi simpanan pada tiga aksi pertama Liga Super, Ashar yang merupakan rakan persekolahan kepada Nor Azam Azih di Sekolah Menengah Seberang Temerloh mula mengetuk tempat dalam kesebelasan utama sejak aksi berdepan Sabah FC yang membawa kemenangan sulung Sri Pahang.

Malah, dia mendapat kepercayaan Dollah untuk bermain selaku pertahanan tengah dalam empat perlawanan berikutnya berikutan kecederaan bersilih ganti dialami beberapa pemain utama seperti Muslim Ahmad, Mamadou Wague dan Herold Goulon sebelum kembali ke posisi pertahanan kanan.

Musim ini dia telah tampil dalam sembilan perlawanan dengan satu bertindak sebagai pemain gantian sementara 2020 memperlihatkan dia bermain dalam tujuh dari sebelas perlawanan, empat daripadanya selaku pemain utama.

Statistik itu jauh berbeza dengan musim 2019 apabila dia sekadar bermain dalam empat perlawanan secara keseluruhan dengan dua kali sahaja diturunkan dalam kesebelasan utama.

Dalam masa sama Ashar berasakan aspek fizikal tidak menjadi halangan bagi dia meraih tempat biarpun majoriti pertahanan kebanyakannya mempunyai ketinggian yang agak baik berbanding pemain di posisi lain.

Tambahnya, apa yang penting adalah kepercayaan jurulatih selain keupayaan pemain itu membaca permainan pasukan lawan.

“ Saya tidak rasa saiz ketinggian saya menjadi penghalang untuk dapat peluang bermain, apa yang mustahak adalah mendapat kepercayaan jurulatih.

“ Mungkin aspek ketinggian serta kekuatan fizikal sedikit mengganggu semasa situasi sepakan penjuru atau hantaran silang ke dalam kotak namun ia boleh diatasi jika benar-benar fokus sepanjang permainan.

“ Saya juga bersyukur kerana sepanjang tempoh tujuh musim di Pahang, saya telah belajar banyak perkara dengan pemain yang telah datang dan pergi terutama Dickson Nwakaeme yang sentiasa berikan kata-kata semangat kepada saya sepanjang di sini, ” katanya. – MFL

Baca juga artikel kami yang lain mengenai perkembangan bola sepak tempatan:

Sabah Ikat Saddil Ramdani Hingga November 2022

Bekas Pengurus Selangor ‘Bidas’ Kenyataan TMJ Tentang Isu Intensiti

5 Perkara Kekalahan JDT Kepada Pohang Steelers Di ACL 2021

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN