Piala Malaysia 2020: Aidil, Manzoor Tiada Masalah Beraksi Di Gelanggang Berkecuali

Piala Malaysia 2020

Pasukan-pasukan Liga Malaysia yang bakal beraksi di suku akhir TM Piala Malaysia 2020 menyokong rayuan yang dikemukakan Malaysian Football League (MFL) kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) agar dapat mempertimbangkan semula keputusan menangguhkan saingan tertua Asia Tenggara itu.

Pengendali Kedah, Aidil Sharin Sahak berpendapat sekiranya itu adalah yang terbaik, beliau bersedia untuk memastikan pasukan sentiasa mempersiapkan diri untuk beraksi di venue berkecuali yang dipohon oleh pihak MFL iaitu Stadium Sultan Muhammad Ke-IV, Kota Bharu dan Stadium Darul Makmur, Kuantan bagi aksi suku akhir.

Apa yang penting baginya adalah keselamatan semua pihak dan seandainya pihak MKN meluluskan permohonan rayuan tersebut, beliau yakin barisan pemain tiada masalah untuk beraksi dengan perancangan khas serta Prosedur Operasi Standard (SOP) yang lebih ketat termasuk mengadakan perlawanan secara berpusat iaitu “quarantine based”.

“Harap-harap kita masih boleh meneruskan saingan ini tetapi apa-apa pun kami tetap akan menghormati apa jua perancangan daripada MFL dan juga keputusan dari pihak Kerajaan.

“Yang penting adalah keselamatan semua orang, dan untuk saya, tiada masalah pun kita beraksi di venue berkecuali termasuk daripada segi persiapan pemain juga tiada masalah sebab pasukan lain pun seperti kita juga.

“Jadi, ia adalah perancangan yang adil untuk semua pasukan dan saya rasa MFL juga sudah fikirkan yang terbaik untuk kami semua, jadi harap sesuatu yang positif akan diputuskan,” katanya.

Ketua jurulatih Pulau Pinang, Manzoor Azwira pula menyifatkan rayuan yang dikemukakan oleh MFL itu adalah wajar memandangkan hanya tinggal beberapa perlawanan sahaja lagi.

Justeru, baginya cadangan daripada MFL untuk mengadakan perlawanan di venue yang tidak dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) adalah yang terbaik apatah lagi jumlah pasukan juga akan berkurangan sebaik sahaja tamat aksi di pusingan suku akhir.

“Kalau kita tengok perlawanan juga tidaklah banyak dan MFL membuat cadangan yang baik untuk kita beraksi di venue berkecuali kerana hanya itu sahaja solusi yang kita ada.

“Dan aksi suku akhir pula hanya melibatkan 8 pasukan, selepas itu akan tinggal lagi 4 di separuh akhir, sebelum kita ke final, jadi rasanya tidak akan menjadi isu.

“Harapan saya agar keputusan yang terbaik dapat dibuat demi kebaikan semua pihak,” tambahnya.

MFL dalam satu kenyataan pada semalam telah mengemukakan rayuan kepada MKN untuk meneruskan saingan TM Piala Malaysia 2020 dengan perancangan khas iaitu mengadakan perlawanan suku akhir, separuh akhir dan final di venue berkecuali, Stadium Sultan Muhammad Ke-IV, Kota Bharu dan Stadium Darul Makmur, Kuantan.

Kredit featured image: FA Penang

Baca artikel lain dari kami mengenai penangguhan suku akhir TM Piala Malaysia 2020:

MKN Umum Aksi TM Piala Malaysia 2020 Terpaksa Ditangguhkan

MFL Sudah Kemukakan Rayuan Kepada MKN, Mahu Keputusan Penangguhan Piala Malaysia Dipertimbangkan

Azraai Khor: Gelanggang Tidak Terlibat Kawasan PKPB Pilihan Terakhir Teruskan Piala Malaysia

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN