Manchester City Terselamat, Rayuan Diterima CAS

Manchester City

Kem Manchester City sudah pasti bersorak kegembiraan pada ketika ini selepas Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) menerima rayuan kelab tersebut sekaligus membenarkan The Cityzens beraksi dalam saingan Liga Juara-Juara Eropah (UCL) musim hadapan.

Bukan berita gembira itu sahaja dinikmati Manchester City, malah hukuman denda yang sepatutnya dikenakan sebanyak €30 juta juga telah dikurangkan kepada €10 juta.

Sebelum ini, skuad bimbingan Pep Guardiola itu menerima hukuman larangan beraksi dalam kempen UCL selama dua musim selepas mereka didapati bersalah kerana melanggar Financial Fair Play (FFP) oleh Kesatuan Bola Sepak Eropah (UEFA).

Gergasi Liga Perdana Inggeris itu didapati bersalah kerana telah menaikkan hasil penajaan (overstated) mereka secara palsu, dalam laporan untuk proses piawaian FFP.

Tetap merasakan berada di pihak yang tidak bersalah, City telah membuat rayuan kepada CAS tersebut pada bulan lalu dan menganggap apa yang dilakukan oleh UEFA itu sebagai tindakan ‘prejudis’.

Panel yang bertanggungjawab dalam mempertimbangkan rayuan ini adalah Rui Botica Santos dari Portugal, Prof Ulrich Haas (Jerman) dan juga Andrew McDougall QC dari Perancis pada 8 hingga 10 Jun lalu.

Berbeza dengan skuad bimbingan Pep Guardiola itu, perkembangan terbaharu ini sebaliknya jelas tidak disenangi oleh Chelsea, Leicester City, Manchester United dan Wolverhampton Wanderers serta para penyokong setia setiap daripada pasukan tersebut.

Jika sebelum ini mereka masih boleh menarik nafas lega kerana pasukan yang menamatkan saingan di tempat kelima masih layak ke kempen UCL, tetapi selepas keputusan rayuan diperdengarkan, tempat keempat perlu menjadi kemestian buat mereka.

Kredit featured image: Harold Cunningham – UEFA/UEFA via Getty Images

Baca artikel lain dari kami mengenai Mahkamah Timbang Tara Sukan:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN