‘Jiwa Saya Hanya Untuk Ajax dan United’ – Van Der Sar Sedia Ganti Ed Woodward

Edwin van der Sar Ed Woodward Manchester United

Edwin van der Sar mendedahkan beliau berminat untuk menggantikan tempat Ed Woodward di Manchester United sebaik sahaja Naib Pengerusi Eksekutif kelab itu meninggalkan jawatan tersebut pada penghujung tahun ini.

Perletakan jawatan Woodward difahamkan mempunyai kaitan dengan kontroversi persetujuan kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) tersebut untuk menyerai European Super League (ESL) yang akhirnya mendapat bantahan keras dari penyokong.

Ini bermakna United akan memulakan pencarian untuk mendapatkan penggantinya dalam masa tedekat bagi mengetuai pengurusan kelab terutamanya melibatkan pengurusan kewangan dan transaksi pemain.

Sebaik sahaja bersara, bekas penjaga gol United itu menyertai Ajax pada 2012 selaku pengarah pemasaran sebelum dinaikkan pangkat menjadi pengerusi eksekutif pada 2016 sehingga kini.

Kredibiliti Van der Sar dipuji pelbagai pihak dan diiktiraf sebagai salah seorang eksekutif terbaik di Eropah dengan hasil kerjanya dalam beberapa tahun ini terutamanya melibatkan transaksi pembelian dan penjualan pemain yang memberi banyak keuntungan kepada Ajax.

United pada 2019 telah mengikut jejak beberapa kelab lain dengan membentuk jawatan seperti pengarah bola sepak dan pengarah teknikal dan memilih John Murtough dan Darren Fletcher.

Van der Sar yang mempunyai hubungan istimewa dengan bekas kelabnya itu sudah tentu mempunyai kelebihan untuk mengembalikan kegemilangan United yang sudah ketandusan kejuaraan liga sejak 2013.

“Ianya bukan baharu, nama saya telah dikaitkan dengan mereka sejak sekian lama,” ujar Van der Sar kepada ESPN mengenai spekulasi tersebut.

“Dengan bebanan dan tekanan kerja di sana, kamu perlu ada jiwa bersama kelab tersebut, saya tak akan bekerja di kelab yang saya tidak ada perasaan istimewa. Saya hanya boleh lakukannya bersama Ajax dan United, bukan kelab lain.”

Bagaimanapun Van der Sar mengakui setakat ini masih tiada sebarang tawaran rasmi dari Old Trafford.

“Saya sangat gembira dapat melihat hasil kerja saya di Ajax dan bagaimana kelab ini berkembang dalam tempoh beberapa tahun ini. Sejak 10 tahun lalu kami telah menetapkan sasaran kembali menjadi yang terbaik di Eropah.

“Boleh dikatakan kami telah berjaya, tetapi kami terpaksa bekerja keras untuk mencapai tahap itu walaupun kami tiada pemilik yang kaya raya dan tidak mendapat bantuan dari kerajaan.”

Sekiranya pelantikan Van der Sar menjadi kenyataan, tentunya ia menggembirakan penyokong United memandangkan beliau merupakan individu dan personaliti yang popular selepas meraih pelbagai kejuaraan termasuk Liga Juara-Juara Eropah (UCL) pada 2008.

Woodward pula ternyata tidak digemari oleh penyokong memandangkan latar belakangnya cuma bekas akauntan dan pegawai bank pelaburan yang tiada kaitan dengan bola sepak.

United sebelum ini dilaporkan pernah ‘melamar’ Van der Sar untuk jawatan pengarah sukan, namun dalam satu temuramah dengan TalkSports, beliau secara terbuka mengatakan tidak berminat untuk bekerja di bawah Woodward.

Baca juga artikel kami yang lain mengenai Manchester United:

Ini Sebab Kenapa 2 Bekas Kapten Manchester United Sokong Rusuhan Di Old Trafford.

‘Sila Berambus’ – Perletakan Jawatan Ed Woodward Disambut Meriah Penyokong Manchester United

Van der Sar Tidak Berminat Bekerja Dengan Ed Woodward

Sumber:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN