Andrea Barzagli Sedang Pujuk Gianluigi Buffon Untuk Pencen

Andrea Barzagli Gianluigi Buffon Juventus

Bekas pertahanan Juventus dan Itali serta antara pertahanan terbaik Serie A, Andrea Barzagli ketika ini sedang menjalani karier sebagai jurulatih di Juventus dan katanya, beliau sedang cuba memujuk penjaga gol, Gianluigi Buffon untuk bersara.

Itu merupakan pendedahannya kepada Fabio Cannavaro ketika Instagram Live chat selain turut berkata yang bukan hanya Gianluigi Buffon, tetapi Giorgio Chiellini turut dipujuknya untuk pencen dan menyertainya menjadi jurulatih di Juventus.

Sejak bersara daripada bola sepak pada penghujung musim 2019 yang lalu, Andrea Barzagli telah menyertai kem kejurulatihan Juventus dan terlibat mengendalikan latihan untuk barisan benteng The Old Lady bagi saingan musim 2020.

Begitupun, menurutnya, sekiranya diarahkan untuk mengendalikan latihan berasingan kepada para pemain, beliau akan cuba mengelak untuk terlibat dengan Giorgio Chiellini dan Leonardo Bonucci – dan beliau telah memberikan sebabnya.

“Hanya Chiellini seorang yang masih memanggil saya Barzaglione, dan saya telah benarkan dia. Leonardo Bonucci pula memanggil saya tuan sambil tersenyum sinis. Ia memang sedikit janggal bekerja dengan bekas rakan-rakan sepasukan.

“Namun, apabila saya memberikan nasihat atau panduan, mereka bersedia untuk menerimanya. Jika saya diarahkan membuat latihan berasingan kepada setiap pemain, sudah tentu saya akan elakkan untuk terlibat dengan Giorgio dan Leo!

“Dalam masa sebulan ini, saya hanya melihat, mendengar dan belajar kerana ini merupakan sesuatu yang baharu buat saya,” ujar Adrea Barzagli lagi.

Tambahnya lagi, ia juga menyeronokkan untuk terlibat begini dan merancang untuk berada di Juventus untuk setahun bagi memahami bagaimana karier kejurulatihan.

“Saya sedang cuba pujuk Gigi Buffon untuk bersara dan menyertai kami [sebagai jurulatih]. Tetapi sejujurnya, beliau secara fizikal masih dalam keadaan baik. Begitu juga Chiellini yang cepat pulih daripada apa-apa kecederaan,” ujar Andrea Barzagli.

Gianluigi Buffon kembali semula ke Juventus selepas semusim beraksi bersama PSG di Ligue 1 dan telah tampil tujuh kali dalam saingan Serie A musim ini di belakang penjaga gol utama, Wojciech Szczesny yang telah tampil 19 kali dalam skuad utama.

KREDIT FEATURED IMAGE: TRIBUNA

Baca lagi artikel kami mengenai Gianluigi Buffon dan Juventus:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN