PM Najib Mahu Semua Pihak Bekerjasama Memajukan Bolasepak Negara

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak mengeluarkan kenyataan dalam laman web rasminya mengajak semua pihak bersatu-padu dan berganding bahu memastikan matlamat untuk melihat bola sepak negara maju tercapai.

Menurut beliau, walau pasukan mana kita sokong, apabila pasukan negara turun ke padang, kita semua perlu memberikan sokongan cukup padu dan kuat kepada skuad Harimau Malaya.

“Sukan bola sepak adalah antara sukan paling diminati di seluruh dunia, termasuk juga di Malaysia. Hampir setiap dari kita ada pasukan kegemaran masing-masing, sama ada pasukan tempatan mahupun luar negara.”

“Lihat sahaja kehebatan sorakan dan sokongan yang dipamerkan oleh Ultras Malaya yang menghidupkan suasana stadium di setiap perlawanan, pada pandangan saya setanding atau lebih hebat daripada Icelandic Viking Clap, suasana di Galatasaray atau Boca Juniors!,” katanya melalui laman web rasmi, najibrazak.com.

Gambar kredit : Ahmad Junaidi Kasmi

Meskipun kita berbangga dengan kemenangan di Piala Suzuki pada 2010 dan emas Sukan SEA pada 2011, PM Najib juga mengakui bahawa sejak kebelakangan ini prestasi pasukan negara agak suram dan tidak begitu konsisten.

“Pelbagai usaha perlu dilakukan untuk mengatur dan mengolah semula dunia bola sepak tanah air dari peringkat akar umbi agar mampu kembali bersaing dan menjadi nama tersohor di dunia.”

“Ada banyak faktor yang perlu kita beri perhatian, pertamanya mungkin pandangan sesetengah ibu bapa yang tidak melihat kerjaya sebagai pemain bola sepak mempunyai masa depan, suatu tanggapan yang perlu kita tukar ”

“Kita juga perlu menyediakan platform untuk firma-firma korporat turut melihat nilai dan pulangan dalam menaja bola sepak di Malaysia, sama ada pemain kita, kelab dan skuad kebangsaan di setiap peringkat umur, sebagaimana pelabur dan firma korporat gergasi antarabangsa yang menaja kelab-kelab besar di Eropah. Tajaan amat penting dalam memastikan kelestarian dan pembangunan bakat serta masa depan sukan ”

Beliau juga mahu sistem pencarian bakat atau “talent scouting system”  di peringkat akar umbi perkuatkan agar dapat mencungkil bakat-bakat terpendam untuk masa hadapan.

Gambar kredit : Safirul Abu Bakar

“Kita perlu membangunkan malah memberi nafas baharu kepada industri bola sepak secara keseluruhannya, sesuatu yang tidak boleh dicapai oleh Kerajaan atau badan induk semata-mata, tetapi perlu juga mendapat input, sokongan dan kerjasama daripada peminat, badan korporat, pelabur, kepakaran daripada institusi sains sukan dan perubatan, akademi bola sepak awam dan swasta serta pihak-pihak berkaitan lain”

“Dalam erti kata lain, kita memerlukan anjakan paradigma, atau “mentality shift” dalam kalangan penggiat sukan bola sepak tanah air”

PM Najib turut meminta agar para penyokong bola sepak tanah air bersabar kerana ia mengambil masa untuk melihat bola sepak negara maju.

“Kesemua ini mengambil masa, kita tidak akan mampu mencapai perubahan dalam masa yang singkat. Mengambil contoh pasukan bola sepak kegemaran saya, Manchester United pun mengambil masa 7 tahun selepas pelantikan Sir Alex Ferguson untuk memenangi kejuaraan Liga dan 13 tahun sebelum memenangi Liga Juara-juara, itu di peringkat kelab, di peringkat kebangsaan mengambil masa yang lebih lama ”

“Kita perlu beri ruang dan masa kepada mereka yang bertanggungjawab untuk membina semula sukan bola sepak negara, dan saya yakin penambahbaikan dan usaha yang sedang dilakukan oleh FAM di bawah kendalian DYAM Tunku Mahkota Johor mampu membuahkan hasil ”

Gambar kredit : The Malaysian Insight

Pada masa sama, beliau menyeru kesemua pihak yang terlibat sama ada Kementerian Belia dan Sukan, akademi bola sepak awam mahupun swasta, badan korporat, peminat serta banyak lagi untuk terus bekerja bersama kerana matlamat dan impian kita untuk bola sepak adalah sama.

“Kepada pemain kebangsaan, teruskan berusaha dan cuba lagi. Kegagalan sekali tidak bermakna gagal selamanya. Begitu juga dengan para pemain di sekolah, akademi, akar umbi, teruskan berusaha dan sasarkan kejayaan. Saya dan semua rakyat Malaysia akan terus menyokong.”

“Bola sepak memerlukan sokongan dan usaha bersama dari kita semua untuk membawanya kembali ke persada, barulah Harimau Malaya akan bangkit semula!,” ujarnya.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN