Memahami Apa Itu Pembahagian 18 Zon Di Dalam Padang

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Klik butang di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

KLIK UNTUK SUMBANGAN

Dalam bolasepak, jurulatih perlu mengambil inisiatif untuk memberikan arahan secara zonal kepada pemain. Namun cabaran besar adalah, bagaimana hendak memberitahu pemain dengan lebih sistematik.

Ini kerana, permukaan padang yang luas dan tidak ada grid seperti mana American Football menyebabkan pemain kadang kadang menjalankan tugas dengan tidak begitu spesifik.

Kita mungkin cuma tahu, kawasan kotak penalti, kawasan bulatan tengah, kawasan penjuru padang dan luar kotak penalti.

Jadi, dalam artikel kali ini, kami akan menerangkan kepada anda lebih terperinci zon -zon di dalam padang.

Pecahan Asas Padang Secara Vertical

Di bawah adalah gambaran asas yang kerap kita gunakan untuk menggambarkan zon di dalam padang secara vertical.

lam

Di Mana Pula Kawasan Half-space

Dalam berberapa analisis yang lalu, kami banyak menggunakan istilah half-space. Dan ia adalah satu zon di celah celah flank dengan center. Ini adalah pecahan baru padang secara vertikal.

Istilah ini masih asing di negara kita. Sehinggakan, pundit di televisyen di negara kita masih ragu-ragu menggunakan istilah ini. Di bawah ini, saya tunjukkan secara ringkas di mana zon half-space.

hs

Pembahagian 3 Pecahan Asas Secara Horizontal

Secara umumnya mungkin ramai sudah tahu akan 3 pecahan utama dalam padang secara horizontal atau melintag. Itulah yang dilabel dengan

  • Defensive Third –  Kawasan pertahanan
  • Middle Third –  Kawasan tengah
  • Final/Attacking Third – Kawasan serangan

Namun masih ramai yang terkeliru. Misalnya, masih ramai yang menganggap defensive third adalah kawasan pertahanan dalam kotak penalti.

Manakala final third adalah kawasan serangan di kotak penalti pihak lawam. Ia adalah lari daripada kefahaman sebenar.

fina

18 Zon Dalam Padang

Seterusnya adalah penjelasan 18 zon di dalam padang. Ia adalah pecahan yang lebih kecil. Dimana di setiap ‘Third’ akan ada 2 pecahan Horizontal dan 3 pecahan Vertical. Menjadikan setiap third ada 6 zon / box.

18

Di sinilah jurulatih boleh memberikan arahan kepada pemain mereka untuk bermain dengan lebih terperinci. Misalnya, beliau mengarahkan pemain no.10 untuk aktif di zon 14.

Contoh lain adalah, ia dapat menentukan karakter pemain seperti inside forward kiri yang berbeza dengan pemain sayap kiri atau wide wing attacker attacker kiri.

Ini kerana Inside Forward kiri (Contoh Eden Hazard ) akan kurang untuk bergerak hingga ke zon 16. Mereka akan aktif untuk masuk dari zon 10 ke zon 14.

Begitu juga dengan pemain inside foward di kanan. Karakter dan corak permainan mereka yang akan lebih aktif masuk ke zon 14 berbanding dengan cuba mencapai zon 19.

Kenapa wingback berbeza dengan fullback?

Dengan adanya pembahagian 18 zon dalam padang ini, pemain akan lebih kefahaman di mana mereka harus berada di dalam padang.

Kita pula boleh mengenali mereka adalah fullback ataupun wingback.

Dalam 3-5-2 sistem wingback lebih kepada organisasi pemain tengah berbanding dengan pertahanan. Ia adalah peranan peman sayap dari deep area iaitu di kawasan middle third zon nombor 7 dan 9.

Fullback pula lebih kepada, pemain yang menggunakan platform zon no.4(LCB) atau 6 (RCB) serta kerap berada di zon 1 dan 3 untuk taktikal yang ultra defensive.

Kenapa dipanggil box to box ?

Dengan lakaran box 18 di atas, anda sudah boleh membayangkan pemain box to box midfielder adalah pemain yang ada kemampuan untuk terlibat dengan hampir semua kotak/zon di dalam padang.

Beza Zon 18 Guardiola dan Louis Van Gaal

Guardiola dan Van Gaal dikatakan mempunyai pembahagian box yang tersendiri. Mereka tidak terikat dengan pembahagian yang biasa atau universal seperti yang diterangkan.

Ini adalah contoh 18 zon gaya Van Gaal. Bezanya adalah, semua zon di sayap/flak dekecilkan dan semua zon di tengah diperbesarkan.

lvd

Bila sampai ke Guardiola, beliau memecahkan zon ini sehingga ke 20 bahagian. Masih sukar untuk menjelaskan pernomboran di bawah sistem Guardiola.

Anda boleh rujuk di bawah ini adalah grid zonal oleh Guardiola. Beliau jelas memberikan fokus di bahagian tengah dengan modifikasi yang jelas.

guard

Relevan Dalam Memahami 18 Zon Dalam Padang

Ini adalah grid yang digunakan oleh jurulatih di Eropah untuk melatih pemain mereka dalam satu grid zonal padang khas terutama sekali di pusat latihan.

Penerapan skema ini setiap hari membolehkan pemain menggambarkan zon mereka apabila di padang sebenar. Jadi, setiap jurulatih biasanya akan memiliki grid mereka sendiri.

Cuma secara universalnya, kita menggunakan 18 zon biasa dan juga 18 zon Van Gaal. Namun harus diingat, pernomboran zon ini tidak ada kaitan dengan pernomboran posisi dalam padang. Ia dua entiti berbeza.

Baca juga: Apakah Zon 14 (Kawasan Paling Berbahaya Di Padang) Dalam Bola Sepak?

Leave a Reply