Apakah Zon 14 (Kawasan Paling Berbahaya Di Padang) Dalam Bola Sepak?

Pasukan tempatan seperti JDT pada musim ini adalah antara pasukan yang sedang menikmati hasil daripada sistem taktikal yang berasaskan zon 14.

Persaoalan yang pasti akan anda tanya adalah – apakah itu zon 14?

[adrotate group=”2″]

18 zon dalam padang

Kebiasaanya jurulatih akan membahagikan padang kepada 18 bahagian yang utama dengan pecahan grid 3X6 menikut zon padang.

Rajah di bawah menunjukkan gambaran ringkas pecahan grid zonal tersebut, daripada nombor 1 sehinggalah 18.

zone-14

BfL7oAMCMAATpBA

Berdasarkan gambar di atas, zon 14 adalah zon yang berada di luar kotak penalti. Ia adalah ruang antara 2 pemain pertahanan tengah lawan dan 2 pemain tengah mereka.

Ia turut dikenali sebagai hole, pocket of space atau the golden square.

Ancaman zon 14

Di Eropah, majoriti pasukan mencipta sekitar 50-60% peluang dari zone 14. Dan semua peluang ini boleh menghasilkan sehingga 75% gol pasukan semusim.

Apa yang berbezanya adalah bagaimana pasukan-pasukan Eropah ini memanipulasikan zon ini berdasarkan kekuatan pemain yang mereka ada.

Contohnya hole player (izinkan kami meminjam terma dari permainan PES) seperti David Silva suka berlegar-legar di kawasan ini untuk menerima bola sebelum melakukan ball distribution kepada pemain di kawasan lain.

Wayne Rooney (ketika era Sir Alex Ferguson) pula tidak gemar menerima bola di zon 14. Sebaliknya beliau gemar menyerang dan cuba sampai ke zon 14 untuk melakukan final pass atau penyudah.

Steven Gerrard, Frank Lampard dan Zinedine Zidane pula ketika zaman puncak mereka gemar menerima bola di zon lebih dalam – sama ada di zon 8 atau zon 11.

Dari zon tersebut, larian mereka akan membolehkan mereka sampai di zon 14 sama ada untuk melakukan final pass atau melakukan percubaan jarak jauh.

Sebagai pemain pertahanan, adalah amat sukar untuk menghalang pemain kreatif yang mempunyai bola di zon 14.

Ini kerana mereka berpotensi menarik pertahanan tengah keluar dan akibatnya membuka ruang untuk pemain lain. Jika dibiarkan bebas, mereka boleh membuat percubaan gol pula.

Kehadiran pemain kreatif di zon 14 juga sentiasa menyukarkan organisasi tight man-marking pasukan.

Pertahanan tengah, full back dan defensive midfielder akan tertanya-tanya: siapa yang perlu mengawal pemain ini?

hole

Bagaimana untuk menggunakan zon 14 dengan berkesan?

Pada tahun 2002, sekumpulan saintis  (Horn, R. dan M. Williams) menerbitkan kertas kajian yang bertajuk ‘Attacking in Central Areas: A Preliminary Analysis of Attacking Play in the 2001/2002 F.A. Premiership Season’.

Di muka surat 31 hingga 34 kertas kajian tersebut, Horn et al. mendapati:

  • peluang melakukan assists adalah 4 kali ganda lebih tinggi bagi pasukan yang menyerang dari tengah berbanding dari kawasan sayap.

Dalam erti kata lain, saintis memberitahu jurulatih bola sepak – galakkan pasukan anda menyerang melalui tengah (zon 14) berbanding kawasan sayap.

Selain itu, Horn et al. juga mendapati:

  • secara purata, assist dihasilkan apabila bola hanya berada di zon 14 selama 2.7 saat
  • apabila bola berada di zon 14 lebih dari 8 saat, peluang melakukan shot on target akan hilang

Dalam erti kata lain, saintis memberitahu jurulatih bola sepak – serangan pantas melalui zon 14 adalah kunci kejayaan pasukan.

Testimoni kejayaan zon 14

Selain mempunyai kumpulan pemain-pemain berkualiti, Perancis menikmati zaman kemucak bola sepak mereka pada tempoh tahun 1998-2000 kerana memaksimumkan potensi bahaya Zinedine Zidane di zon 14.

Pada tahun 2000, Horn, R., M. Williams dan A. Grant menerbitkan kertas kajian bertajuk ‘Analysis of France in World Cup 1998 and Euro 2000’.

Di muka surat 40 hingga 43 kertas kajian mereka, Horn et al. mendapati:

  • 81.3% assists Perancis dalam kejohanan Piala Dunia 1998 dan Piala Eropah 2000 dihasilkan melalui hantaran (passes) dari kawasan tengah di luar kotak penalti – dalam erti kata lain, zon 14.

Di Arsenal, kehadiran Dennis Bergkamp di zon 14 sangat penting kepada strategi serangan pasukan.

Pada tahun 1999, M. Williams dan A. Grant menerbitkan satu kertas kajian lain yang bertajuk ‘Analysis of the Final 20 matches played by Manchester United in the 1998-99 season’.

Di muka surat 42 hingga 44, mereka mendapati Manchester United paling banyak membuat assists melalui hantaran dari kawasan tengah.

Penemuan ini agak mengejutkan memandangkan United pada era ini terkenal dengan hantaran lintang cantik David Beckham di sayap kanan dan gelecekan lincah Ryan Giggs di sayap kiri.

Contoh moden 

Beberapa tahun kemudian Sir Alex Ferguson menggunakan Wayne Rooney sebagai false 9 dan Carlos Tevez sebagai pemain di zon 14.

Untuk menambah sengat United di zon 14, beliau menukar posisi Cristiano Ronaldo dari sayap kanan ke sayap kiri – menjadikannya sebagai inside forward yang menyerang zon 14 dari kawasan sayap kiri.

 

Jose Mourinho juga sedar dengan potensi mencipta gol di zon 14. Ketika di Porto, beliau meletakkan Deco di zon ini.

Di Chelsea, beliau menggalakkan Joe Cole, Arjen Robben, Eidur Gudjohnsen dan Frank Lampard untuk menyerang zon ini.

Kini Chelsea mempunyai pemain seperti Oscar, Eden Hazard dan Willian untuk melakukan tugas sama. Arsenal pula mempunyai Mesut Ozil, Alexis Sanchez dan Santi Cazorla.

Realiti zon 14 di Malaysia

Di Malaysia, cuma JDT sahaja yang benar-benar memanfaatkan kelebihan zon 14. Dengan adanya pemain no.10 mereka, Jorge Pereyra Diaz, JDT mudah mencipta peluang dari zon ini.

Tidak cukup dengan Diaz, Safiq Rahim juga gemar menyerang zon 14 dari zon 8. Begitu juga dengan Amirul Hadi.

Pemain sayap mereka juga gemar melakukan narrowing dan menyerang zon 14 berbanding berlari ke byline untuk melakukan hantaran lintang.

Tambah memudahkan JDT adalah apabila pasukan-pasukan tempatan yang lain gagal menyediakan pelan defensif khas untuk meneutralisasikan bahaya Diaz di zon 14.

Sumber: Facebook Johor Southern Tigers
Sumber: Facebook Johor Southern Tigers

Di Felda United dan Sarawak, mereka mempunyai Luftullah Turaev dan Ndumba Makeche yang gemar mencipta peluang dari zon ini. Tetapi rakan-rakan sepasukan mereka tidak gemar melakukan perkara sama pula.

Ramai central attacking midfielder tempatan kita bermain secara box-to-box atau ditukarkan terus ke bahagian sayap.

Ini kerana masih banyak pasukan selesa dengan sistem 4-4-2 klasik atau 4-5-1 yang tiada pemain no.10.

Wan Zaharulnizam, Amirul Hadi (jika mengambil kira persembahan baiknya di posisi no.10 ketika vs Timor Leste) dan Ismail Faruqi adalah sekadar beberapa nama pemain tempatan yang berpotensi mencipta huru-hara di zon 14.

[adrotate banner=”9″]

Baca juga: Sejarah Nombor Jersi & Kaitannya Dengan Posisi Pemain (Era Chapman Hingga Guardiola)

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN