Maradona Lebih Hebat Dari Lionel Messi, Tegas Ruud Gullit

Maradona lebih hebat! Itulah ungkapan Ruud Gullit. Siapa tidak kenal dengan Ruud Gullit. Pemain yang berpewatakan lasak di dalam padang.

Baru-baru ini beliau memberikan perbandingan di antara Lionel Messi atau Diego Maradona selepas diajukan soalan oleh pihak RAI Sports.

Ruud Gullit menyatakan, ia soalan yang terlalu mudah untuk dijawab. Jawapannya sudah pasti Diego Maradona. Beliau berkata:

“Maradona lebih hebat. Maradona bukan sahaja pemain yang hebat, malah dia seorang pemimpin yang hebat di dalam padang.”

“Dia tahu cara menang dengan cara beliau sendiri. Contohnya ketika memenangi Piala Dunia 1986.”

“Bila saya tengok Messi. Beliau memang seorang pemain yang sangat bagus. Namun suasana bola sepak hari ini lebih melindungi Messi berbanding Maradona.”

“Messi lebih dilindungi media, peraturan (baru), dan pengadil (peraturan ketat). Messi hanya pemain yang hebat menggelecek.”

Gullit membuat perbandingan ini kerana layanan buruk media ke atas Maradona. Mereka tidak gemarkan Maradona yang lantang bercakap di media tentang tokoh-tokoh kontroversi seperti Fidel Castro.

Pada Piala Dunia USA 1994, Maradona menyatakan beliau disabotaj orang Amerika Syarikat kerana mereka tidak menerima pendirian poltik Maradona.

Sedangkan bola sepak seharusnya bebas dari segala unsur seperti itu. Ia kebebasan individu. Berbeza dengan Lionel Messi yang sentiasa mendapat sokongan daripada media terutama sekali pro-Barcelona.

Dalam kes cukai misalnya. Media Barcelona menyokong secara terbuka Lionel Messi walaupun kes cukai beliau adalah di bawah kerajaan Sepanyol dan masih dalam siasatan ketika itu.

Tidak lama selepas itu, Lionel Messi memulangkan sejumlah wang yang dirasakan Messi hak kerajaan Sepanyol. Ini kerana urusan akaun lebih diuruskan oleh ayahnya.

Ruud Gullit menambah lagi:

“Maradona melakukan semuanya di dalam padang dan kariernya dengan dirinya sendiri. Beliau juga lebih berhati-hati di dalam padang kerana dahulu ramai pertahanan mahu mematahkan kaki beliau. Jadi, dia perlu bermain dengan sangat berhati-hati.”

Adakah anda bersetuju Maradona lebih hebat dari Lionel Messi?

Baca juga: Dituduh Menipu Cukai, Ronaldo Muat Naik Butiran Pendapatan Di Laman Sesawang

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN