Liga Super: Selangor Lakar Kemenangan Dramatik, ‘Hentak’ Penang Di Saat Akhir

Penang Selangor Bandaraya Liga Super 2023

Selangor berjaya melakar kemenangan dramatik di Stadium Bandaraya, apabila menewaskan Penang 2-1, dalam aksi sebelah petang tadi.

Babak pertama berakhir dengan kedudukan Selangor berhasil mendahului perlawanan dengan satu gol hasil ledakan Ayron del Valle di minit ke-27.

Penang bermain baik mengekang Selangor dan cubaan membuat serangan, tetapi dikecewakan dengan jentera serangan yang dilihat kurang menjadi.

Cubaan memecah masuk ke kubu pelawat sering dikecewakan dengan hantaran kurang menjadi ataupun tiada rakan di depan untuk menanti.

Antara peluang terbaik Penang adalah di minit ke-11 apabila Zaw Min Tun terlepas peluang apabila lambat menyambar sepakan percuma Adriano, sebelum pemain itu pula terlepas peluang apabila rembatannya ditanduk keluar Khuzaimi Piee, enam minit kemudian. Penang bermula baik.

Minit ke-23, Penang sekali lagi cuba menggugat The Red Giants menerusi tandukan Rafael Vitor yang hanya menggegar palang, berpunca daripada sepakan penjuru Hadin Azman. Mujur buat Khairulazhan Khalid.

Perlawanan jadi mendatar selepas jaringan Ayron di minit ke-27 dengan kedua-dua pasukan tampil lebih berhati-hati dalam merencana gerakan.

Sebelum babak pertama berakhir, pemain tengah tuan rumah, Faris Shah Rosli melepaskan peluang terbaik dengan rembatan melewati palang.

Babak kedua kembali hangat dengan Penang menambah asakan dengan kemasukkan Asnan Ahmad dan Adib Raop bagi menjana serangan.

Jika di babak pertama Selangor bermain baik, di babak kedua, mereka lebih banyak menerima deretan tekanan daripada pemain-pemain tuan rumah.

Dua kali Rahmat Makasuf gagal memanfaatkan peluang apabila di minit ke-57 dan ke-58, percubaannya langsung tidak menggugat Khairulazhan di gawangnya. Minit ke-78, Rahmat sekali lagi melepaskan rembatan sia-sia.

Minit ke-69, penyerang gantian, Giovane Gomes melepaskan rembatan dari luar kotak penalti yang mudah buat penjaga gol Selangor menangkapnya.

Pelawat bernasib baik apabila jaringan tandukan bek tengah, Zaw Min Tun dibatalkan oleh pengadil. Ia bermula daripada sepakan percuma Adib.

Akhirnya jaringan penyamaan yang diburu tuan rumah tiba di minit ke-87 selepas tandukan kapten, Rafael Vitor gagal digapai Khairulazhan. Ia berpunca daripada sepakan percuma Faris Shah dari sudut kiri gawang gol.

Tetapi ia tidak bertahan lama apabila Noor Al-Rawabdeh telah melepaskan rembatan menewaskan Shafiq Afifi untuk jaringan kedua pelawat, dua minit kemudian untuk Selangor kembali di depan untuk mengatasi Penang.

Dan aksi berakhir dengan kedudukan 2-1, kemenangan berharga ketiga buat Selangor dalam saingan Liga Super 2023 selepas empat perlawanan.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN