Liga Super: Adakah Kelincahan Faisal Halim Mampu Kecewakan Penang?

Aksi Liga Super 2023 terus bersambung dengan salah satu perlawanan tumpuan membabitkan pertemuan antara Penang menentang Selangor di Stadium Bandaraya malam ini.

Kelebihan beraksi di laman sendiri jelas pastinya ingin digunakan Penang sebaik mungkin untuk meraih tiga mata pertama mereka musim ini, selepas hampa tiga perlawanan tanpa kemenangan.

Momentum kejayaan mereka menewaskan Kedah sebelum itu dalam aksi Piala FA pastinya ingin dipertahankan menerusi motivasi pemain yang dilihat berada dalam keadaan terbaik kini.

Namun, Selangor dilihat bukan lawan yang mudah untuk dihadapi Penang walaupun berkelebihan beraksi di laman sendiri jika dilihat daripada prestasi semasa mereka.

Skuad kendalian Tan Cheng Hoe pastinya ingin menebus kekalahan pada saingan pramusim lalu iaitu final Piala Harapan selepas mereka tewas di tangan Penang yang berlangsung di Stadium Negeri.

Menerusi perlawanan akan berlangsung hari ini, kedua pasukan masing-masing mempunyai pemain tumpuan yang akan memberi peranan penting dan meninggalkan impak sepanjang 90 minit aksi berlangsung.

Faisal Halim (Selangor)

Kelincahan tonggak kebangsaan ini tidak boleh dipertikaikan lagi selepas Faisal muncul selaku antara pemain tempatan paling mencuri tumpuan musim lalu.

Bersama Selangor Faisal mungkin belum menemui gol pertama beliau musim ini, namun kelebihan dipamerkan dirinya di atas padang jelas masih sangat menonjol di posisi serangan.

Daripada tiga perlawanan dihadapi sebelum itu, Faisal telah pun menghasilkan tiga bantuan jaringan buat Selangor dan sentiasa memberi ancaman besar buat pertahanan lawan.

Kelebihan beliau dari segi kualiti gelecekan serta kreatif mencipta hantaran dalam petak penalti jelas tidak boleh dinafikan lagi sejak beberapa musim ini.

Pastinya pertahanan Penang menyedari kualiti dimiliki Faisal sebagai salah satu kunci utama serangan Selangor, dan perlu memikirkan cara untuk menyekat kemaraan beliau.

Hein Htet Aung (Selangor)

Pemain serangan import Selangor ini juga memiliki reputasi yang sangat baik buat pasukan tersebut dalam beberapa perlawanan awal Liga Super menerusi sumbangannya di hadapan gol.

Hein juga memiliki keupayaan seperti Faisal daripada segi kualiti kelincahan dan sangat kreatif untuk melepaskan bola buat penyerang utama pasukan menjaringkan gol.

Kualiti kawalan bola beliau yang sangat baik dari sebelah tepi menjadikan pertahanan lawan sering bermasalah untuk menghentikannya dan sehingga kini, Hein sudah pun mencatat satu bantuan jaringan buat Selangor.

Adriano Narcizo (Penang)

Musim ini jelas ada sesuatu perubahan positif telah dibawa oleh Penang menerusi pemain-pemain baharu ditandatangani, dan salah seorangnya ialah Adriano Narcizo.

Bekas pemain serangan Melaka United ini menjadi nadi utama buat Penang dalam merencana sebarang gerakan di bahagian tengah dan Adriano sangat konsisten sejak aksi pramusim lalu bersama kelab baharunya.

Adriano memiliki kekuatan fizikal yang sangat baik untuk tidak melepaskan bola dengan mudah buat pemain lawan, kualiti gelecekan, serta mampu mencetuskan serangan berbahaya untuk dihadapi pasukan lawan.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN