Liga M4 Semakin Berkembang Maju

Pengurus Besar Amateur Football League (AFL) Hairul Azlee Mansor, menjangkakan sebanyak 20 penganjur liga bakal mendapat pengiktirafan sebagai Liga M4 dengan penambahan terbaharu sebanyak empat liga pada tahun 2019.

Selepas AFL memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Liga THB-KFA pada 4 September lalu, Hairul mendedahkan terdapat tiga lagi liga bakal mendapat pengiktirafan sebagai salah satu komponen Liga M4.

Situasi itu jelas satu petanda sihat kepada bola sepak amatur dan paling membanggakan, kewujudan liga amatur ini dilihat kian berkembang di seluruh pelosok negara serta tidak terlalu tertumpu di kawasan Lembah Klang semata-mata.

“Buat masa ini 16 liga yang aktif sejak musim lalu akan terus disambung di samping kita baharu sahaja melakukan MoU dengan KFA sebelum ini iaitu Liga THB-KFA.

“Tiga lagi komponen terbaharu Liga M4 yang kami akan tandatangani MoU tidak lama lagi ialah Liga MAHSA, Liga Alumni dan Liga Perlis bagi tahun ini.

“Jadi secara keseluruhan, sudah 20 liga akan mendapat pengiktirafan oleh AFL pada tahun ini dan dijangka bilangan ini akan bertambah lagi kerana ada beberapa permohonan kami sedang pertimbangkan, ” katanya ketika ditemui pada majlis MoU AFL dengan Shah Amateur League di ibu pejabat MFL, Rabu lalu.

Shah Amateur League merupakan sebahagian daripada komponen Liga M4 dan meneruskan kerjasama buat tahun kedua selepas mendapat pengiktirafan bagi musim 2019.

Selain daripada itu, Hairul menjelaskan terdapat enam komponen utama yang perlu dipatuhi oleh penganjur liga jika mahu meraih pengiktirafan daripada AFL jika mahu tersenarai dalam komponen Liga M4.

“Syarat pertama sekali ialah penganjur mesti berdaftar dengan Jabatan Pertubuhan Pendaftaran (ROS), kemudian setiap padang pertandingan mestilah mengikut ukuran yang telah ditetapkan FIFA.

“Selain itu, pengadil juga mestilah yang bertauliah manakala dua lagi syarat yang cukup penting ialah perlu ada kemudahan perubatan dan faktor keselamatan yang minimum.

“Satu lagi syarat setiap liga tidak boleh mendaftar pemain yang sudah beraksi di liga M4 yang lain, ini antara perkara yang wajib dipatuhi oleh setiap penganjur, ” katanya.

Dalam pada itu, penganjur Shah Amateur League, Sharidan Husain Chan, berbangga dengan pengiktirafan diberikan AFL dan terus berikrar akan terus membantu dalam mencungkil bakat-bakat baharu di arena bola sepak negara.

Tambahnya, usaha yang dibuat AFL serta Malaysian Football League (MFL) itu akan menambahkan lagi ruang kepada semua pemain beraksi di peringkat lebih tinggi.

“Sebagai salah seorang penganjur Shah Amateur League, saya rasa kesempatan ini bukan satu yang mudah untuk diperolehi dan kami akan terus komited membantu perkembangan bola sepak amatur.

“ Sebenarnya ramai pemain yang bagus dalam M4 ini, cuma mereka ada kalanya tidak ada pendedahan walaupun berbakat serta ada skil tersendiri.

“Situasi ini berbeza dengan Piala FAM satu ketika dahulu kerana bilangan pasukan dari M3 dan M4 jauh lebih besar dan sekaligus buka ruang lebih banyak kepada pemain untuk beraksi, ” katanya.

Sebelum ini, Shah Amateur League dikenali Liga Shah Sport dan mempunyai penyertaan sebanyak 13 pasukan dengan Klasiko FC muncul juara pada musim ini.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN