“Kerja Sampai Mati” – TMJ Berjanji Akan Jaga Negeri Johor Dan JDT Buat Selama-Lamanya

TMJ JDT

Persoalan mengenai kedudukan Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor (TMJ) bersama Johor Darul Ta’zim (JDT) akhirnya terjawab selepas beliau berjanji akan kekal menjaga kelab bola sepak miliknya itu ‘buat selama-lamanya’.

Ikrar tersebut dilafazkan oleh pemilik JDT tersebut dalam satu sesi dialog pengurusan kelab bersama penyokong dan media yang berlangsung di Stadium Sultan Ibrahim pada Isnin.

Menurut TMJ, langkahnya menarik balik hasrat meninggalkan pengurusan pasukan sebelum ini dibuat kerana merasakan tempoh 10 tahun sudah cukup terutamanya selepas melihat pelbagai rekod dan kejayaan berjaya diraih.

“Saya sebenarnya dah 10 tahun dalam bola, jadi saya agak penat juga kerana saya banyak keluarkan duit saya sendiri. Sedangkan [duit] ini adalah satu hari nanti untuk anak saya,” ujar Pemangku Raja Johor tersebut menjawab persoalan dilontar seorang penyokong mengenai keputusannya untuk kembali menerajui JDT.

“Jadi apabila berkenaan dengan Covid-19 dan situasi ekonomi yang ada sekarang ini kadang-kadang penaja tarik balik [tajaan], mereka tak jadi taja dan seterusnya, terpaksa saya yang tambah.

“Contohnya duit bonus, 100 peratus saya yang tanggung, bukan duit penaja. Duit penaja hanya cukup untuk bayaran gaji, penyelenggaraan stadium dan seterusnya.

“Jadi saya pun letih la juga, saya pun manusia. 10 tahun saya ingatkan semuanya okay, saya nak berehatlah sedikit.”

Namun menurut TMJ, beliau akur dengan titah ayahanda Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar yang mahu beliau terus menerajui JDT bagi memartabatkan sukan bola sepak di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

“Tetapi saya menjunjung titah Duli Yang Maha Mulia Tuanku [Sultan Ibrahim] di mana dia suruh saya jadi ‘KSM’, kerja sampai mati. Bermakna sampai bila-bilalah saya ini akan ada dalam kelab bola sepak Johor Darul Ta’zim.”

“Semasa majlis di luar negeri selepas perbarisan Askar Timbalan Setia Negeri Johor (JMF), ke bawah Duli Tuanku bertitah kepada saya;

“JDT tu adalah awak, awak tu adalah JDT, awak tak boleh tinggalkan JDT, awak yang melahirkan JDT. Macam mana atok moyang kita melahirkan negeri Johor, begitulah juga awak dengan JDT.”

“Jadi saya terpaksa jaga negeri Johor dan jaga JDT ini buat selama-lamanya.”

Jawapan tersebut jelas menggembirakan penyokong JDT dalam sesi dialog berkenaan yang bertindak berdiri dan memberikan tepukan gemuruh kepada TMJ.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN