Inilah Sebab Kenapa Pemain Bola Sepak Mengenakan Jaket Sebelum & Selepas Perlawanan

Jaket Malaysia

Masa kini, bola sepak tidak lagi dianggap sebagai sukan semata-mata.

Ianya dianggap sebagai budaya sesebuah masyarakat, yang menganggap ia sebagai agama pun ada.

Selain itu, ianya juga dilihat sebagai pemacu ekonomi sesebuah negara malah tempat bagi menyerlahkan nilai fesyen terutamanya di jersi pasukan.

Dikala jersi menjadi pakaian lazim pemain untuk beraksi, bola sepak moden menyaksikan pemain-pemain dilihat sering memakai jaket terutamanya ketika hendak memasuki padang.

Ianya kelihatan begitu bergaya dan ‘cool’, tetapi tahukah anda semua itu dibuat ada sebabnya?

Membantu pemain cepat ‘panas’

Jika anda lihat semasa siaran langsung perlawanan bola sepak di Eropah terutamanya, pemain lazimnya akan masuk ke dalam padang dengan menyarung jaket bersama-sama mereka.

Tindakan tersebut bukanlah untuk bergaya semata-mata, tetapi sebenarnya untuk membantu pemain cepat ‘panas’ sebelum perlawanan dimulakan.

Liverpool’s Sadio Mane and Liverpool’s Mohamed Salah line up prior to the UEFA Champions League Group E match at Anfield, Liverpool. (Photo by Nick Potts/PA Images via Getty Images)

Lazimnya, pemain tidaklah mempunyai masa yang begitu lama untuk memanaskan badan sebelum perlawanan bermula.

Jadi, dengan pemakaian jaket ianya dapat membantu pemain untuk kekal berpeluh dengan tidak terlalu teruk sebelum perlawanan bermula.

Dalam masa yang sama, ianya dapat membantu mengekalkan suhu badan pemain supaya tidak jatuh mengikut keadaan suhu sekeliling.

Melihat kepada cuaca di Eropah yang sejuk terutamanya ketika penghujung tahun, adalah perlu untuk pemain menyarung jaket dan memastikan mereka kekal ‘panas’ sehingga wisel sepak mula ditiupkan.

Mencegah daripada penyakit

Menyarung jaket juga diamalkan pemain bola sepak selepas perlawanan dengan tujuan yang sama.

Jika lazimnya, pemain akan menukar pakai di bangku simpanan dengan pakai baharu atau menyarung bib.

Tetapi ada juga yang akan menyarung semula jaket mereka sambil duduk di bangku simpanan sebelum tamat perlawanan.

Perkara ini adalah amalan yang dilakukan untuk melindungi pemain daripada mengalami selsema selepas beraksi.

BARCELONA, SPAIN – JANUARY 04: Ansu Fati of FC Barcelona looks on from the substitutes bench during the Liga match between RCD Espanyol and FC Barcelona at RCDE Stadium on January 04, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Quality Sport Images/Getty Images)

Hal ini kerana, apabila beraksi, sensory receptors dalam badan kita akan terdedah kepada rasa sensasi yang tertentu ketika badan sedang melakukan aktiviti seperti bermain bola.

Apabila kita bermain bola untuk satu tempoh yang panjang seperti 90 minit, badan akan mula tidak merasai sensasi itu dan kita seolah tidak berasa apa-apa lagi.

Tetapi selepas beraksi, sensory receptors itu akan boleh menjadi aktif dan membuatkan badan kita berasa sensasi itu semula.

Oleh sebab itulah kenapa mereka menyarung jaket selepas beraksi terutamanya ketika beraksi ketika waktu sejuk atau malam.

Lindungi badan anda daripada kesejukan

Lindungi badan anda daripada kesejukan angin dan hujan dengan dapatkan jaket windbreaker dari Jaket Malaysia. Tambahan sekarang ini kita di Malaysia sedang mengalami musim hujan yang berpanjangan. Kita perlukan jaket supaya badan kita sentiasa hangat dikala kesejukan.

Menggunakan fabrik bermutu tinggi, jaket ini dengan dua lapisan untuk memastikan si pemakai tidak berasa sejuk terutamanya waktu hujan dan berangin.

Selain itu, ianya juga bersifat ringan serta kalis air yang pastinya tidak akan ‘memberatkan’ anda apabila menyarungnya ketika hujan.

Lepas saya pakai jaket ni. Kehidupan saya auto menyengat! – Sofi Jikan

Jaket Malaysia ini turut dipakai oleh pelakon terkenal, Soffi Jikan. Kalau nak nampak gengster dan menyengat seperti beliau, boleh dapatkan Jaket Malaysia dengan mengisi borang pembelian yang kami sediakan di bawah.

Tapi sebelum isi borang tu, tengok dulu carta saiz di bawah untuk pastikan anda beli jaket yang paling sesuai dengan bentuk badan anda. Barulah nampak ‘sengat’ dia macam Soffi pakai.

Jaket Malaysia

Pembelian Jaket Malaysia menggunakan konsep “barang sampai baru bayar” atau pun COD. COD pula dilakukan ke seluruh Semenanjung Malaysia.

Bagi mereka yang berada di Sabah dan Sarawak, penghantaran akan dilakukan menerusi pos dan pembayaran perlu dilakukan terlebih dahulu.

Apa pun tenang, pihak kami akan berhubung dengan anda untuk sahkan tempahan terlebih dahulu. Jika anda betul confirm beli, mereka akan hantar!

Kalau tak dapatkan, nanti Soffi akan kasi sengat sama lu orang!

Leave a Reply