Dollah Salleh: Terkilan Juga Penalti Dickson Nwakaeme Tak Masuk

Dickson Nwakaeme Renan Alves Pahang Kedah Piala Malaysia 2020 Dollah Salleh

Pahang tersingkir daripada TM Piala Malaysia 2020 apabila tumbang 2-3 kepada Kedah dan tentunya fokus utama Dollah Salleh adalah kepada Dickson Nwakaeme.

Manakan tidak, kapten Tok Gajah itu sebenarnya boleh membantu Pahang sedikit awal bangkit untuk mendekatkan jurang gol dengan Kedah namun sepakan penalti yang diambilnya hanya sekadar singgah di palang gol yang dikawal oleh Azri Ghani. Pengendali, Dollah Salleh tidak dapat menyembunyikan rasa terkilannya.

“Ada terkilan jugaklah. Kalau penalti itu masuk, kita ada banyak masa lagi jadi, inilah bola sepak. Dalam latihan, selalu dia ambil masuk. Benda dah tak masuk, nak buat macam mana,” ujar Dollah Salleh mengenai insiden penalti yang gagal diterjemahkan dengan jaringan gol oleh Dickson Nwakaeme pada minit ke-79.

Ketika itu Pahang ketinggalan 1-3 selepas pertahanan, Muslim Ahmad berjaya menanduk masuk jaringan pertama buat mereka di awal babak kedua. Kedah lebih garang di babak pertama mendahului perlawanan dengan jurang tiga gol menerusi tandukan Shakir Hamzah, Kpah Sherman dan rembatan Kipre Tchetche.

Sebagaimana yang dapat dilihat, Pahang menguasai perlawanan dengan baik namun masalah kombinasi di final third yang membezakan kedua-dua pasukan. Ini juga diakui oleh Dollah Salleh yang mana baginya, Ivan Carlos gagal untuk membantu pasukan apabila sejak awal digandingkan bersama-sama Dickson Nwakaeme.

https://twitter.com/damputtzz/status/1324728973285236738

Dickson Nwakaeme pula sebaliknya telah bekerja keras dalam cuba mengucar-kacirkan benteng tuan rumah dan adakalanya dilihat berjaya. Namun, mungkin masalah kombinasi di jentera hadapan sedikit mengganggu mereka.

Jelasnya lagi, “Dia [Dickson Nwakaeme] pun sebenarnya telah berikan yang terbaik. Cuma dalam separuh masa pertama, bila saya gandingan Dickson dengan Ivan Carlos, nampak tidak menjadi. Selepas saya keluarkan Ivan Carlos baru nampak menjadi.”

Usaha Pahang untuk bangkit mendekatkan jurang gol hanya berjaya pada minit ke-88 apabila pemain gantian, Faizal Rani berjaya meledak gol kedua selepas berhasil untuk melepasi perangkap offside benteng tuan rumah. Ia jelas sudah terlambat buat anak didik Dollah Salleh untuk kembali dalam perlawanan tersebut.

Dengan kekalahan tersebut, Pahang menamatkan saingan musim 2020 tanpa sebarang kejuaraan, malah sebelum itu menamatkan saingan Liga Super di tangga kelapan menjadikan ia musim yang hambar buat semifinalis Piala Malaysia 2019 itu.

KREDIT FEATURED IMAGE: MFL

Baca lagi artikel mengenai Dollah Salleh dan Dickson Nwakaeme:

Berdepan Pahang, Baddrol Bakhtiar Teringat Kisah 8-8 Musim Lepas

MSL 2020: Pahang Lebur Rekod 5 Perlawanan Tanpa Kalah Kedah

Sebelum Dilantik, Dickson Nwakaeme Memang Seperti Seorang Kapten

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN