Adakah Komen Sinis Aidil Sharin Ini Untuk ‘Tindakan’ Nafuzi Zain?

Nafuzi Zain Terengganu Kedah 2021 Aidil Sharin

Aidil Sharin seakan-akan memberikan komentar terhadap tindakan Nafuzi Zain yang mengganggu perlawanan antara Kedah Darul Aman FC (KDA FC) dan Terengganu FC.

Walaupun kurang jelas kepada siapa beliau tujukan komen tersebut, tetapi jika anda menyaksikan perlawanan malam tadi, mungkin anda bersetuju, ia mungkin dilontarkan kepada Nafuzi Zain. Dalam aksi malam tadi, Terengganu menang 2-1 ke atas Kedah.

Tegas Aidil Sharin walaupun menerima kekalahannya, “Selain itu, saya juga dapat lihat beberapa aksi yang tiada semangat kesukanan dalam dan luar padang. Ia sesuatu yang boleh merosakkan imej bola sepak Malaysia. Bola sepak adalah tentang sikap hormat. Anda tidak perlu bersikap keanak-anakan, walaupun anda menang atau kalah.”

Apa sebenarnya yang telah berlaku sehingga pengendali kelahiran Singapura itu tampak mengeluarkan kenyataan sinis tersebut? Ada dua situasi yang mungkin boleh kita lihat semula yang mungkin menjurus kepada komentar tersebut.

Pada minit ke-78, pemain sayap Terengganu, Faisal Halim telah dihadang oleh pemain tengah tuan rumah, Anumanthan Mohan sehingga terjatuh ke luar padang. Nafuzi Zain dilihat telah menolak pemain tersebut masuk ke dalam padang semula.

Ia menimbulkan situasi kurang enak kerana perlawanan boleh diteruskan sekiranya Faisal Halim kekal dirawat di luar padang dan ini menerima bantahan pemain Kedah.

Pada minit ke-86, Nafuzi Zain didapati melambung masuk bola ke dalam padang ketika Azamuddin Akil bersiap sedia untuk membuat lontaran ke dalam semasa Kedah dalam fasa menyerang. Nafuzi Zain telah dilayangkan kad kuning untuk tindakannya.

Mungkinkah dua tindakan ‘tiada semangat kesukanan’ ini yang dimaksudkan oleh Aidil Sharin, selain mungkin keputusan pengadil yang kurang memihak kepada skuadnya. Dua pemain Kedah dilayangkan kad merah menuju ke penghujung perlawanan.

Rodney Calvin dan Fadzrul Danel dilayangkan kad merah atas kekasaran yang telah dilakukan mereka dan beliau tiada masalah tentang itu. Beliau menyatakan mungkin beberapa keputusan pengadil yang menjadi punca kepada tindakan pemainnya.

“Jika anda tidak berlaku adil, para pemain akan mula hilang sabar dalam perlawanan, terutamanya dalam aksi berintensiti tinggi sebegini. Perkara yang sama berlaku dalam aksi JDT berdepan Perak. Saya harap ia akan ditambahbaik selepas ini,” ulasnya.

Mengulas mengenai sepakan penalti yang seharusnya Kedah dapati, beliau yakin yang bola tersebut terkena tangan pemain lawan. Ujarnya, “Saya yakin 100 peratus. Saya tidak katakan pengadil salah, tetapi saya telah melihat video [kejadian tersebut].”

“Ia sangat-sangat jelas dan mengecewakan. Mereka dapat penalti berpunca daripada perkara yang sama. Saya tidak tahu [kenapa]. Saya tidak mahu mengulas mengenai pengadil, jadi saya serahkan kepada bahagian pengadil untuk melihatnya,” ujarnya.

KREDIT FEATURED IMAGE: UNIFI CHANNEL

Baca lagi artikel mengenai Aidil Sharin dan Nafuzi Zain:

Aidil Sharin: Kedah Tidak Sepatutnya Kalah

Corak Permainan Sama Cuma Keputusan Memihak Kami, Kata Nafuzi Zain

Aidil Sharin Tolak Perbandingan Penyerang Kini Dengan Era Marlon, Ken Ilso

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN