Aidil Sharin Tolak Perbandingan Penyerang Kini Dengan Era Marlon, Ken Ilso

Marlon Ken Ilso Kpah Sherman Kipre Tchetche Aidil Sharin

Pengendali Kedah Darul Aman FC (KDA FC), Aidil Sharin Sahak menolak perbandingan pihak media impak penyerangnya dengan era Marlon Alex James dan Ken Ilso.

Kedah telah menggunakan dua penyerang import, Kipre Tchetche dan Kpah Sherman dalam dua musim terkini dan impaknya dilihat masih belum mencapai tahap seperti dua pemain tersebut yang digunakan sebagai penyerang tunggal pada era mereka.

Lagenda Kedah, Marlon Alex James diketahui sentuhan berbisanya bersama skuad Kedah yang mencipta musim Double Treble pada musim 2007/08. Untuk dua musim, Marlon mencetak 43 gol dalam saingan liga selain 89 gol dalam semua pertandingan.

Untuk Ken Ilso yang juga merupakan penyerang tunggal di eranya berjaya meledak 15 gol dalam saingan liga dan 25 gol keseluruhannya dalam semusim bersama Kedah pada 2017. Walaupun hanya semusim, impak yang ditinggalkannya amat kuat.

Jadi, apabila Kedah menggunakan khidmat dua penyerang import bermula pada musim lalu, para penyokong tentunya mengharapkan impak berganda. Manakan tidak, kedua-duanya adalah penyerang berbisa dalam saingan Liga Malaysia sebelum itu.

Kipre Tchetche menyerlah bersama Terengganu FC, sementara Kpah Sherman pula merupakan peledak berbisa MISC-MIFA FC (kini PJ City FC) dan PKNS FC (Selangor 2). Kedua-duanya memiliki rekod jaringan yang baik bersama pasukan mereka.

Musim lalu, Aidil Sharin dilihat mula mengubah posisi Kipre Tchetche ke bahagian kiri jentera serangan Kedah dalam formasi 4-3-3 dan ia diteruskan pada musim ini. Kpah Sherman sentiasa menjadi sandaran selaku targetman buat skuad Hijau Kuning.

Bahagian kanan yang sebelum ini sering kali disandarkan kepada pemain tempatan, sama ada Azamuddin Akil ataupun Faizat Ghazli dilihat berubah musim ini dengan kehadiran pemain import yang tak kurang hebatnya bersama UiTM FC, Rabih Ataya.

Menurut Aidil Sharin selepas menyaksikan skuadnya merekodkan kemenangan ketiga berturut-turut menewaskan Sri Pahang 3-1, malam tadi, “Bagi saya yang penting adalah keinginan pemain dan kerja keras untuk meraih kemenangan bersama.”

“Dalam perlawanan, mereka sentiasa fokus. Itu petanda yang baik untuk kedua-dua penyerang dan pemain yang menggantikan mereka juga buat tugas dengan baik.

“Kami tidak terlalu memikirkan tentang pemain yang akan diturunkan. Mereka saling membantu antara mereka. Bagi saya itu sangat penting. Sebagai contoh apabila Renan Alves tercedera, kami masih ada Amirul Hisyam,” tegas Aidil Sharin mengenainya.

“Jadi, kami mahu semua pemain terlibat sama dalam pasukan dan bekerja keras,” tambahnya sambil menyatakan kegembiraannya berjaya mengatasi Sri Pahang dalam perlawanan yang sukar walaupun berkelebihan seorang pemain lebih sejam aksi.

Apa yang Aidil Sharin mahukan adalah, Kedah di bawah kendaliannya bukanlah mengenai individu-individu tertentu kerana segalanya mampu dicapai dengan kerja berpasukan tidak kira mereka adalah pemain utama ataupun pemain simpanan.

Dalam aksi malam tadi, gol-gol Kedah diledakkan oleh Baddrol Bakhtiar dengan dua gol peribadi dan satu gol hasil jaringan Kpah Sherman – jaringan ke-4 peribadinya. Gol saguhati buat Sri Pahang adalah menerusi Nur Izzat Che Awang di babak pertama.

Kemenangan ke-4 Kedah itu membantu mereka melonjak ke kedudukan kedua liga dengan 13 mata. Ia juga kemenangan ketiga berturut-turut mereka dan mengekalkan rekod bersih, menang semua perlawanan di gelanggang sendiri dalam tiga aksi.

KREDIT FEATURED IMAGE: KDA FC & MFL

Baca lagi artikel lain mengenai Kedah Darul Aman FC:

Anumanthan Mohan, Rabih Ataya Bakal ‘Suntik’ Perubahan Di Kedah

3 Pilihan Yang Ada Buat Kedah Untuk Gantikan Ariff Farhan

Ini Komen Aidil Sharin Tentang Prestasi Baddrol Bakhtiar Yang ‘Dikritik’

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN