3 Intipati Mengenai ‘Pertelingkahan’ Antara Rozaimi Abdul Rahman, Sabah FC

Rozaimi Abdul Rahman JDT Sabah

Segalanya adalah mengenai sikap Rozaimi Abdul Rahman, jelas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Sabah FC, Dato Verdon Bahanda mengenai ‘pertelingkahan’ mereka.

Sebelum ini tular mengenai posting bekas penyerang sensasi skuad muda negara itu yang menyatakan dirinya tertipu sehingga menyebabkan dirinya kerugian RM14 ribu untuk kos menghantar pulang barangannya dari Semenanjung Malaysia ke Sabah.

Ia dilakukan semata-mata untuk kembali menabur bakti bersama negeri kelahirannya, namun tampaknya segalanya sudah musnah. Sabah sudah tampil menjelaskan keadaan sebenar dan jelas kecewa dengan kenyataan pemain berusia 28 tahun itu.

https://twitter.com/SabahFCofficial/status/1332549009819328514

Bukan Sabah FC yang panggil pulang Rozaimi

Menurut satu rakaman sidang media oleh Verdon Bahanda, Rozaimi Abdul Rahman yang terlebih dahulu menghubunginya untuk menyatakan minatnya untuk kembali ke Sabah. Jelas, ia satu yang amat pasukan Sabah perlukan, seorang penyerang yang sememangnya bagus serta merupakan anak jati negeri mereka sendiri.

Oleh itu, Verdon Bahanda telah membuat temujanji bersama Rozaimi pada sebelah petang kerana mereka dijadualkan akan bertemu seorang lagi penyerang, Bobby Gonzales pada sebelah pagi. Memetik kenyataannya, “Untuk kembali ke Sabah ini adalah atas kehendak beliau [Rozaimi]. Saya tidak pernah menjemput beliau.”

Oleh itu dengan menyatakan Sabah bersalah dalam kenyataan ‘kena scam’ itu amatlah tidak benar dek kerana Rozaimi yang terlebih dahulu mahu kembali.

Rozaimi kena tipu Sabah

Sabah perlukan dua minggu teliti pemain

Pengurusan Sang Badak tidak pernah memanggil pulang mana-mana pemain, tetapi mereka bersedia untuk menerima mana-mana pemain yang mahu kembali.

Kenyataan Sabah tidak menawarkan sebarang kontrak kepadanya, menurut Verdon Bahanda adalah tidak tepat kerana pemain tersebut sudah dimaklumkan yang pihak pengurusan memerlukan dua minggu untuk meneliti segala perkara mengenai pemain yang akan ditawarkan kontrak untuk bersama pasukan musim hadapan.

Jelasnya lagi, “Dalam perjumpaan tersebut tidak ada sebarang perkataan dari Rozaimi bahawa beliau mahu menandatangai kontrak secepat mungkin. Beliau hanya mendiamkan diri di hadapan semua orang. Saya berkata kepada beliau, jika perlukan apa-apa jumpa saya secara peribadi dan berbincang dengan saya.”

Rozaimi tidak sesuai untuk bermain di Sabah

Verdon Bahanda kecewa apabila Sabah dituduh menipu bekas pemain Johor Darul Ta’zim (JDT) itu dan terkejut dengan kenyataan yang dibuat Rozaimi dalam satu sesi live video di laman Facebook pemain itu tentang tiada kontrak diberikan.

Beliau beranggapan bahawa sangatlah tidak adil membuat kenyataan sebegitu sehingga penyokong menyalahkan beliau dan pengurusan Sabah. Katanya sambil berkata ia satu tindakan ‘bodoh’, “Malangnya dengan sikap yang begitu, maka saya rasa beliau tidak sesuai berada di dalam pasukan Sabah FC pada musim hadapan.”

Tambahnya yang menafikan bukan soal mereka tidak mampu menggaji Rozaimi, “Bukan pasal gaji. Pasal gaji kita boleh cerita. Dari segi sikap profesionalisme, attitude, inilah perkara paling asas yang saya mahu dari pemain senior, terutama dari pemain bintang supaya sentiasa memberi tunjuk ajar kepada pemain pelapis.”

KREDIT FEATURED IMAGE: JST

Baca lagi artikel mengenai Rozaimi Abdul Rahman dan Sabah FC:

Rozaimi Abdul Rahman Mahu Bermain Di Liga Super Lepas Tinggalkan JDT

Dilantik Sebagai Pengurus Pasukan, Cabaran Baharu Buat Jelius Ating Bersama Sabah

Lucas Kalang Laeng Dilantik Ketua Jurulatih Baharu Sabah FC

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN