Mengapa DS Vida-Annuar Musa Adalah Jelmaan Delia Smith-Ed Balls Di Norwich

Melihat gandingan jutawan kosmetik, Dato’ Seri Vida dan ahli politik, Tan Sri Annuar Musa mengendalikan Kelantan pada musim liga 2016 ini mengingatkan saya kepada senario hampir sama yang berlaku di England.

Ketika perhatian seluruh Malaysia tertumpu kepada gandingan Dato’ Seri Vida dan Tan Sri Annuar Musa, perhatian seluruh penduduk Britain pula tertumpu kepada gandingan Delia Smith dan Ed Balls.

Sumber: Bernama
Sumber: Bernama

Seperti Dato’ Seri Vida, Delia Smith juga merupakan usahawan terkenal di Britain. Jika Dato’ Seri Vida terkenal dengan produk kosmetik dan rancangan hiburan di TV, Delia Smith pula terkenal dengan produk dapur dan rancangan masakan di TV.

Tan Sri Annuar Musa dan Ed Balls pula kedua-duanya merupakan ahli politik. Dan kedua-duanya memegang jawatan sebagai pengerusi kelab. Malah kedua-duanya merupakan anak jati pasukan yang mereka pimpin.

Siapa Delia Smith?

Seperti Dato’ Seri Vida, Delia Smith juga mempunyai kepakaran menjual produk di TV.

Rancangan Delia’s How to Cook yang popular di Britain pada era 90-an pernah bertanggungjawab menyebabkan kenaikan 10% kepada jualan telur ayam dan menyebabkan stok bekalan cranberry menjadi habis di seluruh England.

Pada 1995, Delia Smith mengubah nasib sebuah syarikat pembuat kuali di Lancashire. Pada mulanya mereka hanya mampu menjual 200 kuali setahun.

Selepas kuali mereka digunakan dalam rancangan Delia Smith, jualan mereka naik mencanak kepada 90,000 kuali dalam masa 4 bulan.

Pada 2009, buku resepi Delia Smith menyebabkan jualan cinnamon sticks naik 200%, Marsala wine naik 300%, crème de marrons naik 159% di seluruh cawangan supermarket Sainsbury.

Penangan viral Delia Smith sangat hebat sehinggakan terma ‘Delia effect’ dimasukkan ke dalam kamus Collins English untuk menjelaskan fenomena produk yang tiba-tiba menjadi popular selepas masuk rancangan TV.

Siapa Ed Balls?

Seperti Tan Sri Annuar Musa yang merupakan ahli Parlimen, Ed Balls juga merupakan (bekas) ahli Parlimen.

Pada pilihan raya umum 2015 lalu, Ed Balls yang mewakili Parti Buruh telah ditewaskan oleh calon Parti Konservatif dalam persaingan merebut kerusi Parlimen Morley dan Outwood (berhampiran Leeds).

Seperti Kelantan yang memerlukan pengaruh politik Annuar Musa dan passion beliau sebagai penyokong Kelantan, Ed Balls juga dilantik sebagai pengerusi kelab kerana pengaruh politik yang dibawanya dan passion sebagai penyokong dan anak jati Norwich.

Sesetengah pihak berspekulasi perlantikan Ed Balls ada kena-mengena dengan fakta bahawa Delia Smith sendiri merupakan penyokong kuat Parti Buruh.

Perlantikan Ed Balls mendapat reaksi bercampur

Perlantikan Balls sebagai pengerusi Norwich menerima pelbagai reaksi di kalangan rakyat Britain.

Ada yang tidak bersetuju kerana tidak mahu ahli politik terlibat dalam industri sukan.

Ada yang mengejek – bagaimanakah Balls akan menguruskan kewangan kelab selepas kegagalan parti beliau sendiri dalam pilihan raya umum lalu?

Ramai rakyat Britain berpendapat kekalahan Parti Buruh ada kena mengena dengan kelemahan manifesto mereka. Ed Balls dikatakan merupakan salah seorang penghasil manifesto tersebut.

Politik dan sukan di Britain

Tiada siapa yang meragui passion Ed Balls sebagai peminat bola sepak dan penyokong Norwich.

Beliau kerap dilihat menghadiri perlawanan home Norwich City. Beliau juga kerap mewakili Parti Buruh dalam perlawanan bola sepak menentang pasukan wartawan sewaktu sidang tahunan Parti Buruh.

Sebaliknya orang Britain agak skeptikal dengan keputusan Norwich membawa ahli politik ke dalam industri sukan.

Di Malaysia, ia mungkin amalan biasa. Tetapi di negara maju, ia ibarat mencampur minyak dengan air. Politik dan sukan tak boleh bercampur.

Nota editor: Artikel ini dihasilkan oleh Ahmad Loqman Izzat. Jika anda boleh menulis artikel bola sepak dan mahu artikel anda dibaca oleh lebih 300,000 peminat bola sepak setiap bulan, hantarkan artikel anda (dalam MS Word) ke [email protected].

Baca juga: Politik Dan Bola Sepak Britain

Sumber:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN