Status Naturalisasi De Paula Masih Perlu Tunggu

De Paula, Naturalisasi

Selepas Liridon Krasniqi memperolehi status kerakyatan, seterusnya layak didaftarkan sebagai pemain naturalisasi negara, pertanyaan turut terarah kepada seorang lagi calon, Guilherme de Paula.

Sebelum ini Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berkata beberapa perkara berkaitan dokumentasi pemain tersebut harus diselesaikan untuk membenarkan pemain penyernag berusia 33 tahun itu menyarung jersi pasukan negara.

Stuart ketika menjelaskan perkara tersebut kepada Sinar Harian berkata, FAM berharap perkara tersebut dapat diselesaikan di dalam tempoh beberapa minggu sahaja lagi.

de Paula, Kuala Lumpur, Kedah
FOTO: KLFA

“Untuk permohonan De Paula, kita perlu lebih masa untuk pastikan [permohonan] tiada halangan dan menepati syarat FIFA,” kata Sturt kepada pemberita.

“Harap dapat selesai seminggu dua lagi untuk pastikan peluang De Paula sarung jersi negara.

“Sama seperti Liridon, kerana ketika dia mewakili Kosovo, negara itu bukan ahli FIFA dan perlawanan yang dilaluinya tidak diiktiraf, tapi setelah Kosovo menjadi ahli FIFA, semua dokumentasinya diiktiraf.”

Menurut Stuart lagi, FAM melihat perkara berkaitan naturalisasi pemain sebagai perkara yang amat serius.

Ini bermakna badan induk bola sepak negara itu hanya akan bekerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk mengesyorkan nama pemain yang sesuai bagi menyarung jersi skuad Harimau Malaya.

“FAM tidak akan sewenang-wenangnya mencadangkan kepada KDN untuk memberikan taraf kewarganegaraan kepada individu untuk menyertai skuad kebangsaan,” tambah beliau lagi.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN