Statistik : John Stones Adalah Error-Prone Yang Paling Kritikal Dalam EPL Setakat Ini

John Stones merupakan pemain yg paling banyak melakukan kesilapan pertahanan dalam Liga Perdana Inggeris sejak beliau membuat penampilan sulung pada 2013. Beliau boleh digelar error-prone yang kritikal setakat ini.
 
Pada Ahad lalu, Stones melakukan kesilapan ketika melakukan hantaran ke belakang kepada Vincent Kompany. Ia membolehkan Nathan Redmond menewaskan Claudio Bravo. Mujurlah City tidak tewas dalam perlawanan tersebut.
 
Walaupun ia adalah kesilapan pertama Stones untuk kelab barunya dalam EPL, namun ia bukanlah yang pertama dalam Liga Perdana Inggeris sejak 2013.

stonsss

Statistik eksklusif dari oulala.com menunjukkan ia adalah kesilapan pertahanan ke-12 untuk pertahanan berusia 22 tahun itu dalam EPL.

Ia juga kesilapan ke-5 yang terus membawa kepada gol pihak lawan dalam EPL sepanjang karier beliau setakat ini.

stones

Statistik yang dikumpul dari musim pertama Stones di EPL pada 2013/14 telah membuat perbandingan 10 pemain pemain yang paling banyak melakukan kesilapan pertahanan dalam EPL.
 
Everton menguasai 10 teratas dengan 4 pemain atau bekas pemain mereka beada di tempat teratas.
 
Bekas gandingan bek tengah Stones di Everton, Phil Jagielka berada di tannga kedua dengan 11 kesilapan dari 93 penampilan, empat daripadanya telah menjurus kepada gol secara langsung.
 
Pengganti Stones di Everton, Ashley Williams, pula merekodkan 11 kesilapan dalam 115 permainan dengan 2 daripadanya terus membawa kepada gol.

jd

Namun pemain berusia 32 tahun itu masih belum melakukan sebarang kesilapan pertahanan sejak beliau menyertai Everton.

Pemain tengah pertahanan Toffees, Gareth Barry berada di tempat ke-4 setelah setelah melakukan 10 kesilapan dalam 107 perlawanan, tiga daripadanya terus membawa kepada gol.

Di tempat ke-5, seorang lagi pemain yang berpangkalan di Merseyside. Walapun semakin cemerlang di bawah Jurgen Klopp, Dejan Lovren merekodkan 9 kesilapan pertahanan di 88 penampilan, 4 daripadanya terus membawa kepada gol.
 
Seorang lagi bekas bintang Liverpool, Martin Skrtel berada di tangga ke-8 dengan 9 kesilapan dalam 91 perlawanan antara 2013 dan 2016 sebelum menyertai Fenerbahce musim panas lalu.

lovren
 
Pemain lain yang turut tersenarai ialah pertahanan Chelsea, Gary Cahill dengan 8 kesilapan pertahanan. 2 kesilapan besar awal musim ini, kedua-duanya telah membawa kepada gol.
 
Walaupun John Stones jelas seorang pemain bola sepak berbakat, namun dari segi kesilapan pertahanan beliau agak meresahkan penyokong Manchester City.

Beliau masih muda, dan masih banyak masa untuk memperbaiki dirinya untuk menjadi bek tengah terbaik.

Baca juga : Memahami Konsep Summer Time, Bagaimana Ia Boleh Mempengaruhi Masa Siaran Langsung Di Malaysia

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN