Kenali 12 Stadium Yang Bakal Digunakan Pada Piala Dunia 2018

Stadium bola sepak, elemen utama dalam penganjuran perlawanan Piala Dunia. Ada stadium yang dibina khas sempena Piala Dunia. Selain itu, ada juga yang mengalami pengubahsuaian untuk menepati syarat minimum FIFA.

Kali ini, kami membawakan informasi stadium yang bakal menganjurkan perlawanan Piala Dunia 2018. Sebanyak 12 buah stadium telah terpilih untuk menjadi venue perlawanan.

Asalnya, semasa bidaan dibuat, 16 stadium dipilih. Daripada 16 stadium itu, ia berkedudukan di 13 buah bandaraya. Malah kesemua stadium itu berada di benua Eropah. Ya, Rusia antara negara di dunia berkedudukan di dua benua iaitu Asia dan Eropah.

Stadium Kaliningrad

Berkapasiti 35,000 penonton, ia merupakan stadium khas dibina untuk Piala Dunia. Stadium ini dibina di atas sebuah pulau yang dinamakan Oktyabrsky di bandaraya Kaliningrad. Sebelum ini, pulau ini hanyalah pulau terbiar di bandaraya tersebut.

Dek pemilihan Kaliningrad sebagai bandaraya penganjur, mereka memilih pulau ini untuk tapak stadium. Selepas Piala Dunia 2018 berakhir, kelab Baltika Kaliningrad akan menjadikan stadium ini sebagai laman mereka sendiri .

Untuk Piala Dunia 2018, stadium ini hanya menganjurkan perlawanan peringkat kumpulan sahaja.

Volgograd Arena

Stadium ini juga akan menganjurkan hanya perlawanan peringkat kumpulan sahaja. Selepas Piala Dunia berakhir, kelab Rotor Volgograd akan menggunakan stadium ini untuk perlawanan peringkat domestik.

Kapasiti stadium ini ialah 45,000 penonton sahaja. Stadium ini berkedudukan di kota raya Volgograd. Stadium ini bersebelahan dengan Sungai Volga. Dahulunya, ia tapak Central Stadium Volgograd sebelum diruntuhkan untuk pembinaan stadium baru ini.

Ekaterinburg Stadium

Nama stadium ini menjadi popular apabila mempunyai reka bentuk tempat duduk yang unik. Ia dikatakan khas untuk penyokong yang terlalu ramai. Masakan tidak, hanya untuk 35,000 penyokong sahaja.

Stadium ini mempunyai reka bentuk luaran tradisional Rusia. Dahulunya, stadium ini banyak menempatkan acara sukan era Soviet. Stadium yang dibina pada 1957, cuma akan mengalami pengubahsuaian untuk Piala Dunia 2018.

Stadium ini akan menganjurkan perlawanan peringkat kumpulan untuk Piala Dunia kali ini.

Fisht Stadium

Stadium ini berada di bandar raya Sochi. Stadium ini digunakan semasa upacara perasmian dan penutupan Sukan Olimpik musim sejuk pada 2014. Selain itu, stadium ini turut digunapakai semasa Piala Konferendasi 2017.

Kapasiti stadium ini ialah 40,000 sahaja. Selain perlawanan peringkat kumpulan, satu perlawanan pusingan kedua dan satu perlawanan suku akhir turut dianjurkan di sini.

Kazan Arena

Rubin Kazan telah menjadikan stadium ini sebagai rumah mereka sejak Ogos 2013. Stadium ini pernah digunakan semasa Piala Konfederasi yang lalu. Stadium ini juga menjadi venue perasmian pembukaan dan penutupan Universiade pada tahun 2013.

Stadium ini mempunyai 45,000 tempat duduk. Tidak jauh dari stadium ini ialah Kompleks Akuatik Kazan. Arkitek stadium inilah dahulunya arkitek bagi Emirates Stadium di London, Britain.

Stadium ini juga akan menjadi hos bagi perlawanan pusingan kedua dan suku akhir. Di samping beberapa perlawanan peringkat kumpulan.

Nizhny Novgorod Stadium

Panjang benar namanya, mujurlah ia senang disebut! Stadium ini dibina khas untuk Piala Dunia dengan kapasiti 45,000 sahaja. Stadium ini turut menganjurkan perlawanan peringkat kumpulan. Begitu juga untuk pusingan kedua dan suku akhir.

Stadium ini berdekatan dengan pertemuan dua batang sungai iaitu Volga dan Oka. Selepas ini, Olympiets Nizhny Novgorod akan beraksi pula di stadium ini. Tapi kelab ini beraksi di divisyen bawahan Rusia!

Luzhniki Stadium

Perlawanan pembukaaan Piala Dunia 2018 bakal dilangsungkan di stadium ini. Begitu juga dengan perlawanan akhir nanti. Stadium ini diubahsuai khas untuk Piala Dunia.

Sebelum ini, stadium ini pernah menjadi hos untuk final UEFA Champions League 2008. Selain itu, ia pernah digunakan untuk perasmian pembukaaan Sukan Olimpik 1980.

80,000 ribu orang penonton boleh dimuatkan untuk stadium ini.

Spartak Stadium

Selain Luzhniki, Spartak Stadium merupakan stadium yang berada dalam lingkungan bandar raya Moscow. Stadium ini sebenarnya dikenali sebagai Otkyrtiye Arena tetapi diubah namanya khas untuk kejohanan ini.

Berkapasiti 45, 000 orang dan telah digunakan oleh Spartak Moscow sejak 2014. Stadium ini dibina pada 2010. Stadium ini juga salah satu venue Piala Konfederasi yang lalu.

Samara Arena

Rekaan ini mengambil inspirasi dari industri aeroangkasa di Samara. Sebenarnya ia juga dipanggil sebagai Cosmos Arena. Stadium ini boleh memuatkan kira-kira 45,000 penonton pada satu masa.

Stadium ini akan digunakan oleh Kyrlia Sovetov Samara selepas Piala Dunia berakhir. Stadium ini akan melangsungkan perlawanan kumpulan, pusingan kedua dan suku akhir.

Rostov Arena

Juga berkapasiti 45,000 orang penonton. Stadium ini bakal menganjurkan perlawanan peringkat kumpulan dan suku akhir. Stadium ini telah dibina pada 2014 dan sempat disiapkan sebelum kejohanan bermula

Selepas Piala Dunia berakhir, kapasiti akan diturunkan kepada 42,000 sahaja. Kemudiannya, ia akan digunakan sebagai gelanggang laman sendiri bagi kelab FC Rostov.

Saint Petersburg Stadium

Stadium ini dibina di tepian Teluk Finland. Stadium ini juga dikenali sebagai Krestovsky Stadium atau Zenit Arena. Ia mengambil masa 10 tahun untuk disiapkan sejak 2007.

Selain ia boleh menjadi hos perlawanan domestik melibatkan Zenit St. Petersburg, stadium ini boleh dijadikan sebagai venue acara konsert.

Stadium ini akan menganjurkan perlawanan tempat ketiga selain perlawanan separuh akhir dan suku akhir.

Mordovia Arena

Stadium ini terletak di kota raya Saransk. Ia berkapasiti seramai 44,000 penonton. Ia memulakan pembinaan pada 2010 dan hanya baru sahaja disiapkan menjelang Piala Dunia 2018.

Selepas ini, FC Mordovia akan menjadikan stadium ini sebagai laman sendiri. Stadium ini akan hanya menjadi hos bagi perlawanan peringkat kumpulan.

Penutup

Pada pandangan anda, stadium manakah yang tercantik? Cuma apa kami harapkan stadium ini tidak menjadi projek gajah putih selepas ini. Walau apa pun, kita pasti sudah tidak sabar menantikan aksi Piala Dunia pada tahun hadapan.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN