Shukor Adan Bimbang Pasukan Jadikan COVID-19 Alasan Potong Gaji

Shukor Adan

Bekas kapten negara, Shukor Adan menggesa agar perbincangan mengenai gaji pemain dan kedudukan kewangan pasukan yang bertanding dalam Liga Malaysia diadakan secara profesional dan tertutup.

“Soal gaji pemain dan kedudukan kewangan pasukan eloklah dibawa berbincang secara dalaman, bukan dalam media atau media sosial.

“Semua pihak harus bertindak secara profesional dalam menangani isu ini. Dalam dunia korporat, sebarang bentuk potongan gaji atau bayaran bonus tidak dibincangkan secara terbuka,” kata Shukor Adan.

Shukor yang kini bermain untuk Kuala Lumpur juga merupakan exco Persatuan Pemain Bolasepak Profesional Malaysia (PFAM) yang menghidupkan semula persatuan itu pada 2013.

Shukor yang juga bekas pemain tengah Felda United, Selangor, Melaka dan Negeri Sembilan, turut memberi amaran kepada pasukan agar tidak menjadikan pandemik COVID-19 sebagai alasan untuk memotong gaji pemain secara melulu.

“Adalah menjadi tanggungjawab majikan untuk membayar gaji pekerja. Isunya kini adalah pemain sebenarnya bimbang COVID-19 ini dijadikan alasan untuk memotong atau melewatkan pembayaran gaji kepada pemain.

“Pemain sedar ada sesetengah pasukan yang sentiasa berdepan masalah membayar gaji. Ada juga pasukan yang masih berdepan masalah gaji tertunggak. Jadi pemain tidak mahu masalah ini kian membesar angkara COVID-19.

“Pemain bimbang sebenarnya jika ada pihak yang menangguk di air keruh.”

Bagaimanapun, Shukor menyarankan agar semua pihak – sama ada pemain, pengurusan dan jurulatih – berbincang secara telus dan terbuka tetapi secara dalaman tanpa perlu membuka pekung di dada sebagai usaha mencari penyelesaian atas persetujuan bersama.

Terdahulu, JDT dalam satu kenyataan di laman sosial rasminya semalam menyatakan pemain, jurulatih dan kakitangannya bersetuju untuk pemotongan gaji sebanyak 33% dan mendermakan sebahagian dari gaji mereka kepada Tabung Bencana Negeri Johor dalam usaha meringankan beban kelab serta masyarakat pada waktu yang mencabar ini.

Ini menjadikan JDT pasukan Liga Malaysia pertama yang memberikan sumbangan dari gaji pemain kepada golongan yang terkesan dengan krisis penularan wabak COVID-19 yang sedang melanda negara ketika ini.

Baca juga artikel kami mengenai kemelut gaji pemain Liga Malaysia:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN