SCL2018: ABMK Sukar Digugat Banting Naga FC, Menang Selesa 3-0

ABMK

Akademi Bolasepak Merah Kuning (ABMK) terus garang dalam saingan Selangor Champions League apabila merakamkan kemenangan keempat selepas menundukkan Banting Naga FC 3-0 di Arena MPSJ, sebentar tadi.

ABMK yang kini menghuni tangga teratas kumpulan A dengan mengumpul 13 mata jelas sukar digugat Banting Naga FC apabila lebih memperagakan corak permainan lebih kemas.

Penguasaan tersebut memberikan kelebihan buat ABMK yang berjaya mencipta dua jaringan pada separuh masa pertama.

Gol pertama skuad bimbingan Asmawi Bakiri itu terhasil pada minit ke-11 berpunca dari kelalaian pertahanan Banting Naga FC yang dieksploitasi Fazli Baharudin.

Fazli kemudiannya melakukan hantaran lambung ke hadapan pintu gol Banting Naga FC untuk ditanduk Shahrul Uman Bukhari untuk membuka tirai jaringan.

Malang terus menimpa Banting Naga FC yang kini menghuni tangga ke-7 setelah Suganesvaran A/L Kumar diperintahkan keluar padang selepas beliau melakukan terjahan terhadap Muhammad Noor Hassan pada minit ke-30.

Kehilangan seorang pemain ternyata memberikan kesulitan buat Banting Naga dan kesempatan itu digunakan sepenuhnya ABMK pada minit ke-34 bagi menambah jaringan kedua menerusi Muhammad Azery Zainal Abidin.

Jaringan menarik dihasilkan Muhammad Azery selepas beliau melepaskan percubaan lambung ketika Okebaram Promise berada sedikit keluar dari posisi beliau sehingga membuatkan penjaga gol import tersebut ‘terkapai-kapai kelemasan’.

Muhammad Nuriskandar Abdul Hamid melengkapkan kemenangan 3-0 pada minit ke-42 setelah beliau yang mendapat lorongan baik dari Muhammad Zul Hilmi Mohd Zaki tidak melepaskan peluang mencipta jaringan ketiga.

Aksi selepas itu tidak banyak dapat diperkatakan walaupun ABMK masih bernafsu untuk menambah jaringan, Promise yang mengemudi gawang Banting Naga FC berjaya menafikan beberapa percubaan terbaik dicipta skuad merah kuning itu.

Pemain terbaik perlawanan: Shahrul Umam Bukhari (ABMK)

Leave a Reply