RASMI: Bekas Penyerang Lyon, Harry Novillo Sertai JDT Dengan Semangat Membara

JDT menerusi Pengarah Sukan mereka, Martin Prest mengumumkan kedatangan Harry Novillo ke kelab Johor Darul Ta’zim. Harry Novillo dalam ucapan ringkas beliau berkata:

“Saya membara, anda membara, letakkan kami bersama, bagaimana mereka akan menghalang kami?”

Martin Prest ternyata gembira dengan kehadiran penggempur dari Perancis, berusia 26 tahun itu. Beliau mengalu-alukan kedatangan Novillo.

“Merah, putih dan biru. Api apabila ia dibakar, ia akan menjadi sesuatu yang tidak dapat dihalang.”

“Kelab ini ingin mengalu-alukan kehadiran Harry Novillo, bekas pemain Lyon dan Melbourne City serta sedang bermain di Dubai ketika ini. Beliau akan menyertai kami di JDT apabila jendela perpindahan dibuka nanti.”

Martin Prest menanggap Novillo sebagai pemain muda yang dahagakan sesuatu dan memilih JDT kerana kelab tersebut adalah kelab yang paling berkembang, paling bercita-cita dan bersungguh-sungguh di Asia Tenggara.

“Kelab ini berasa sukacita dan gembira untuk memiliki pemain yang berkaliber, pemain muda yang dahagakan sesuatu pencapaian terbaik, serta ingin menjadi sebahagian daripada kelab yang paling pesat berkembang, paling bercita-cita dan bersungguh-sungguh di Asia Tenggara.”

“Sekali lagi, kami ingin mengalu-alukan kehadiran Harry Novillo bersama Keluarga JDT. Bersama-sama kita akan mencipta sejarah.”

Profail Harry Novillo

Nama: Harry Novillo
Tarikh lahir: 11 Februari 1992
Tempat lahir: Lyon, Perancis
Tinggi: 1.82 meter
Posisi utama: Penyerang sayap

Harry Novillo menyertai akademi Lyon pada usia 7 tahun pada 1999. 11 tahun kemudian beliau melakukan debut untuk pasukan senior Lyon.

Beliau masuk menggantikan penyerang sensasi, Ederson dalam perlawanan liga menentang Monaco pada 7 Ogos 2010.

Pada hari ‘deadline’ jendela perpindahan, beliau menyertai Le Havre. 3 musim beliau dipinjamkan ke Le Havre, Le Havre II dan Ajjacio.

Harry Novillo menyertai beberapa kelab lain termasuk Mons, dan Clermont. Kontrak beliau bersama Clermont ditamatkan selepas insiden dengan rakan sepasukan.

Beliau kemudian berkelana ke Australia untuk menyertai Melbourne City. Novillo menggantikan veteran Damien Duff yang cedera. Aksi beliau di Melbourne City antara yang terbaik di dalam karier beliau.

Novillo membantu Melbourne City ke semifinal A-League buat pertama kali dalam sejarah mereka. Namun Melbourne City tewas di tangan juara musim 2015/16 Adelaide United.

Beliau tersenarai dalam kesebelasan terbaik A-League musim 2015/16 dengan 11 gol dan 4 bantuan gol

Harry Novillo kemudian meninggalkan Melbourne City dan menyertai Manisaspor pada Jun 2016. Beberapa siri kecederaan menghalang beliau untuk bermain kerap. Akhirnya Novillo menyertai Baniyas di UAE.

Beliau sudah menjaringkan 10 gol dan 5 bantuan gol ketika artikel ini ditulis.

Corak permainan

Harry Novillo adalah penyerang sayap. Beliau memiliki kepantasan dan gelecekan untuk menewaskan pertahanan. Beliau memang seorang pemain yang agak ‘fancy’ di dalam padang.

Beliau gemar bermain di posisi sayap songsang ataupun inverted winger untuk membolehkan beliau lebih peluang untuk menjaringkan gol. Beliau memiliki kemampuan untuk mengumpan bola dengan hantaran lolos.

Selamat datang ke JDT dan Liga Malaysia

Harry Novillo akan menyertai JDT pada jendela perpindahan pertengahan musim selepas JDT kehilangan Jorge Pereyra Diaz.

Kehadiran beliau sudah pun membuatkan ramai penyokong JDT teruja. Selamat datang ke Malaysia Harry Novillo.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN