Qatar 2022: Andik Beri Tips Kepada Perancis Untuk Lakar Kemenangan Atasi Maghribi

Menjelang aksi separuh akhir Piala Dunia 2022 yang mempertemukan antara Perancis dan Maghribi ini, debaran pastinya dirasai oleh para penyokong kedua pasukan tersebut di serata dunia.

Malah, beberapa perbincangan dan teori juga sudah dibuat dalam kalangan penyokong untuk mengetahui negara mana yang bakal melangkah ke pusingan akhir untuk edisi kali ini.

Bekas penyerang Indonesia, Andik Vermansyah antara yang tidak terkecuali untuk turut merasai kehangatan aksi separuh akhir ini sambil turut berkongsi tips mengenai perlawanan tersebut.

Jelas Andik, Perancis dilihat mempunyai peluang besar untuk mara ke peringkat akhir jika pasukan tersebut tampil lebih santai dan tidak terburu-buru selepas wisel permulaan ditiupkan.

Menurut pengamatan pemain tersebut, kejayaan yang dilakar Maghribi sebelum itu dalam aksi suku akhir itu berlaku kerana Portugal tampil terlalu terburu-buru pada awal perlawanan.

Disebabkan itu, Maghribi mudah untuk mengambil peluang memerangkap lawan dan berjaya meledak gol tunggal seawal minit ke-42 menerusi penyerang mereka iaitu Youssef En-Nesyri.

Maka, Andik menuntut agar Perancis tidak mengulangi kesilapan Portugal dan berharap mereka mampu lebih bersabar untuk aksi separuh akhir ini menunggu peluang terbuka.

“Untuk aksi tersebut, pastinya Perancis akan menguasai perlawanan, jadi mereka hanya memerlukan kesabaran sahaja untuk mendapatkan gol.

“Perlawanan sebelum ini saya tengok Portugal terlalu tergesa-gesa sepanjang permainan sehingga ianya memerangkap diri mereka sendiri.

“Sekiranya Perancis tampil tenang, pada pengamatan saya ianya bukan suatu perkara yang sukar untuk mereka mengatasi Maghribi dengan lebih mudah,” jelas Andik menerusi Bola.com.

Walaupun begitu, pemain Bhayangkara FC ini turut menghormati Maghribi yang telah pun mencipta sejarah negara dari benua Afrika untuk mara ke pusingan separuh akhir.

Terang bekas pemain Kedah Darul Aman itu, kejayaan Maghribi terhasil menerusi usaha keras yang dipamerkan mereka di atas padang dalam usaha untuk mara lebih jauh.

Secara peribadi, Andik juga menilai tonggak Maghribi iaitu Sofyan Amrabat sebagai salah satu kunci utama kekuatan pasukan tersebut untuk tampil dengan baik.

“Mengenai Maghribi, saya harus akui daripada posisi penjaga gol sehingga depan semuanya bekerja dengan sangat keras.

“Saya suka pemain tengah bertahan mereka yang boleh dikatakan berada dalam kelas tersendiri dan mempunyai mobiliti tinggi. Walaupun beliau tidak mempunyai nama besar, secara keseluruhan Amrabat sangat efektif untuk pasukan,” tambah Andik.

Sumber:
Bola.com

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN