Program Kawalan Ekonomi Diperkenalkan Dalam Liga Malaysia

Badan pentadbir Liga Malaysia, Malaysian Football League (MFL) semalam telah memperkenalkan Program Kawalan Ekonomi (ECP) dalam usaha merangsangkan ekonomi lebih baik dan memperbaiki mutu liga bola sepak tempatan.

Perlaksanaan ECP itu bertujuan untuk mewujudkan peraturan belanjawan, kriteria, prosedur dan templat bagi kelab-kelab bola sepak di Malaysia mematuhi peraturan selain mengelakkan mereka berbelanja secara berlebihan berdasarkan kemampuan mereka.

“Salah satu objektif utama ECP adalah memastikan bahawa pasukan hanya dibenarkan berbelanja berdasarkan keupayaan kewangan mereka dan tidak merekrut pemain pada kos yang tinggi jika mereka tidak mampu berbuat demikian daripada segi kewangan.

“MFL telah menjalin kerjasama dengan LaLiga dan bersedia mendapat bimbingan daripada wakil Eropah itu untuk menjayakan ECP di Liga Malaysia bermula musim depan.

“Awal tahun ini, pegawai tertinggi MFL yang diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya, Kevin Ramalingam telah menghadiri bengkel di ibu pejabat penganjur Liga Sepanyol bagi mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai bagaimana LaLiga berjaya membangunkan ECP mereka,” kata kenyataan yang disiarkan dalam laman web rasmi MFL.

Bagaimanapun terdapat tiga peringkat utama dalam perlaksanaan program tersebut iaitu penjelasan implikasi, denda pasukan dan mematuhi resolusi baharu.

“Seperti yang dinyatakan oleh Pengarah Urusan LaLiga Asia Tenggara, Ivan Codina, ECP memiliki tiga peringkat utama bermula daripada peringkat pertama adalah menjelaskan implikasi peraturan kepada pasukan serta manfaat jangka panjang yang boleh diperolehi.

“Disusuli tahap kedua pula akan melibatkan pelaksanaan penuh kawalan ekonomi dengan denda kepada pasukan yang gagal mematuhi peraturan dan peringkat terakhir adalah untuk memastikan semua pasukan tidak lagi mempunyai masalah dalam mematuhi resolusi baharu untuk kepentingan semua para pemain,” kata kenyataan tersebut.

FOTO: MFL

Tiga peringkat utama ini adalah sangat penting kerana setiap pasukan perlu diberi penjelasan yang tepat mengenai ECP sehingga mereka memahami sepenuhnya peraturan dan denda yang akan dikenakan sekiranya mereka tidak mematuhi peraturan.

Apa yang pasti, Liga Malaysia bakal menjadi liga kedua yang menggunakan pendekatan yang digunapakai oleh LaLiga dalam usaha membantu ekonomi bola sepak.

Justeru, MFL telah menjalankan proses tender terbuka dan selepas pertimbangan teliti, MFL telah bersedia memutuskan untuk melantik PricewaterhouseCoopers Risk Services Sdn Bhd (PwC Malaysia) untuk membangunkan ECP di Liga Malaysia.

Projek itu dijangka dimulakan pada Julai 2019 dan peraturan-peraturan itu disasarkan untuk diumumkan pada hari terakhir musim ini, sebaik ia diluluskan oleh Ahli Lembaga Pengarah MFL.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN