PFAM: Setiap Pasukan Perlu Guna Kontrak Pemain Profesional Yang Baharu

PFAM Kontrak Baharu

Persatuan Pemain-Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFAM) memberikan peringatan kepada semua pasukan dalam saingan Liga Malaysia (Liga M) supaya menggunakan Kontrak Pemain Profesional baharu dalam memberikan kontrak kepada pemain mereka yang berkuatkuasa pada 19 November 2020.

Ia berikutan terdapat beberapa pindaan pada klausa kontrak yang bertujuan untuk memastikan kepentingan kedua-dua pihak dilindungi di mana pihak PFAM turut terlibat bersama Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dalam penetapan pindaan tersebut.

Menurut kenyataan rasmi Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PFAM, Izham Ismail menerusi laman sesawang persatuan tersebut, beliau juga menggesa agar setiap pasukan mengambil maklum berhubung penggunaan Kontrak Pemain Profesional ini serta tidak mahu pasukan-pasukan terlibat menambah terma-terma tambahan yang bercanggah dengan terma asas dalam kontrak baharu itu.

Ia berikutan terdapat pasukan yang memasukkan terma tambahan dengan meletakkan laporan prestasi dan kecederaan pemain sebagai ‘lesen’ untuk penamatan kontrak.

PFAM berpendapat perkara sedemikian tidak seharusnya berlaku kerana ia nyata telah menyongsang dengan semangat asal Kontrak Pemain Profesional

Antara saranan dan pindaan yang difikirkan oleh PFAM dapat membantu kedua-dua pihak ialah dengan memasukkan perkara prosedur yang perlu dibuat oleh seseorang pemain yang ingin menamatkan kontrak atas sebab tidak menerima gaji yang berjumlah lebih dari dua bulan.

Selain itu, klausa Force Majeure juga telah diwujudkan, yang mana buat pertama kali klausa tersebut diperkenalkan dalam sejarah kontrak bola sepak Malaysia. Keadaan ini mengambil iktibar daripada serangan pandemik Covid-19 yang telah memberi kesan sangat besar kepada bolasepak tempatan terutamanya terhadap kepentingan pemain dan pasukan.

Dalam perkembangan sama, PFAM juga turut memberikan komen penambahbaikan kepada perkara berkenaan prosedur rungutan bagi hal-hal berkaitan kontrak, pelepasan pemain untuk panggilan tugas pasukan kebangsaan dan juga berhubung skim perlindungan insurans yang perlu diberikan perhatian terperinci di dalam kontrak.

Di samping itu, terdapat juga klausa di dalam Kontrak Pemain untuk menamakan wakil atau intermediari bagi pemain.

PFAM turut mengingatkan agar pemain menggunakan intermediari yang sah dan berdaftar bersama FAM, bagi melindungi kepentingan para pemain sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini, memandangkan FAM hanya akan mendengar tuntutan terhadap agen, wakil atau intermediari yang berdaftar dengan FAM sahaja.

”Sebagai Persatuan Pemain, PFA Malaysia juga ingin mengingatkan kepada semua ahli PFAM, supaya melaksanakan obligasi kontrak dengan penuh dedikasi dan berintegriti.”

”Jangan gunakan klausa-klausa seperti di Para 10, sebagai “perisai” untuk para pemain mengambil sikap sambil lewa dalam isu prestasi bersama pasukan.”

”Ingatlah, ini adalah periuk nasi anda. Dalam suasana industri bolasepak Malaysia yang semakin mengecil, pasukan kini semakin selektif dalam mengambil pemain, dan sikap sambil lewa serta tidak mahu memberikan prestasi yang terbaik pastinya akan menjejaskan nama anda dan seterusnya menutup peluang bersama pasukan lain di masa akan datang,” ujar Izham lagi.

Kredit featured image: Facebook PFA Malaysia

Baca artikel lain dari kami mengenai PFAM:

FAM & PFAM Duduk Semeja, Bincang Penyelesaian Isu Bola Sepak Malaysia

PFAM: Kontrak Antara Dua Pihak Perlu Dihormati & Dilaksanakan

FIFPRO Asia/Oceania Legal Conference Dimensi Baharu Kebajikan Pemain

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN