FIFPRO Asia/Oceania Legal Conference Dimensi Baharu Kebajikan Pemain

FIFPRO

Kerjasama erat antara Persatuan Pemain-Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFAM) dan Persekutuan Pemain Bola Sepak Profesional Antarabangsa (FIFPRO) Asia/Oceania telah berjaya menganjurkan FIFPRO Asia/Oceania Legal Conference yang diadakan di Hotel Grand Millenium Kuala Lumpur.

Wakil daripada FIFPRO Asia/Oceania berkampung selama tiga hari bermula Sabtu lalu dalam membincangkan isu-isu berkaitan undang-undang yang melibatkan pemain bola sepak profesional.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PFAM, Izham Ismail ketika ditemui pada persidangan tersebut menjelaskan perlunya jalan penyelesaian baharu bagi isu-isu berkaitan seperti masalah tuntutan gaji dan penamatan kontrak sebelah pihak.

”Kita [PFAM dan Malaysia] membawa isu-isu seperti kontrak dan juga bagi mewujudkan satu sistem penyelesaian undang-undang atau penyelesaian masalah yang lebih baik di Malaysia.”

”Kami bersama dengan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sedang dalam usaha menubuhkan sebuah ‘kamar’ penyelesaian masalah atau National Dispute Resolution Chamber (NDRC) bersama-sama dengan FIFA dan juga FAM.”

”Ia untuk memastikan kes-kes pemain yang melibatkan tunggakan gaji, kes penamatan kontrak secara tidak adil dapat dibuat atau kes-kes ini dapat didengari dengan lebih adil berbanding sebelum ini.”

Persidangan ini nyata menjadi landasan terbaik buat setiap delegasi dalam bertukar buah fikiran serta mencari solusi terbaik menangani permasalahan utama seringkali dihadapi pemain terutamanya melibatkan isu tunggakan gaji, salah laku ejen dan kontrak.

Kredit foto: Syamil Rosli | FIFPRO Asia/Oceania & PFAM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN