Perak Sangkut Gaji Lagi Sehingga Pemain Import Baru Enggan Main?

Sergio Aguero Perak FC UiTM FC gaji 2021

Khabar angin masalah tunggakan gaji Perak FC kembali bertiup dan kali ini sekali lagi para pemain dikatakan telah gagal dibayar gaji untuk tempoh hampir tiga bulan.

Sebelum ini, sekitar bulan Mei yang lalu, para pemain Perak terpaksa membuat mogok untuk tidak turun berlatih disebabkan masalah yang sama yang akhirnya membawa kepada penghijrahan tonggak utama termasuklah kapten pasukan, Shahrul Saad.

Shahrul Saad disertai Guilherme de Paula berhijrah ke Johor Darul Ta’zim (JDT), Kenny Pallraj dan J. Parthiban (KL City FC), Nazirul Naim (Sabah FC) serta Shakir Hamzah yang memilih untuk akhirnya kembali ke kampung halamannya di Singapura.

Retak Menanti Belah, Bagaimana Aksi Perak FC Sebelum Liga Berehat?

Mereka kemudiannya turut kehilangan dua pemain import, Careca dan Leandro dos Santos yang baru-baru ini akhirnya dikatakan meminta untuk ditamatkan kontrak.

Adakah memang pengurusan Perak yang ada ketika ini mahu Perak terjerumus ke saingan Liga Premier? Nampaknya seperti memang itulah yang mereka sedang buat.

Menurut perkongsian sebuah laman Facebook penyokong Perak, Silver Retro, masalah tunggakan gaji kembali menghantui pasukan dan berlanjutan selama tiga bulan.

Sudahlah gaji tak dibayar, apabila pemain meminta penjelasan dan bertanya, mereka akan menjawab tidak pasti bila pembayaran gaji akan dibuat pihak pengurusan.

Sebelum ini dalam pendedahan lain menerusi laman Facebook, The Supporters turut menceritakan ketika kemelut pembayaran gaji yang pertama pada Mei lalu, pemain-pemain utama yang masih bujang ‘tumpang’ makan di rumah Shakir Hamzah.

Dan menurut dakwaan mereka, lima pemain import baharu yang dibawa masuk secara mengejut tempohari adalah hasil ‘buah tangan’ Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Rizal Ali Naizali yang selepas itu telah mengumumkan peletakkan jawatannya.

Kelima-lima pemain tersebut adalah Charlie Machell, Samir Ayass, Ghislain Guessan, Zoubairou Garba dan bekas pemain mereka musim lalu, Jad Noureddine.

Dan mengapa kelibat pertahanan tengah, Jad Noureddine masih tidak kelihatan sehingga sekarang? Menurut Silver Retro, pemain itu dikatakan enggan bermain.

Titip mereka, “[Tiada tindakan kepada] Jad Noureddine yang masih mengelak untuk turun bermain dengan alasan cedera walau sebenarnya jelas kelihatan seperti dipaksa ejen untuk tidak turun bermain kerana tunggakan gaji belum dilunaskan.”

Mereka turut membandingkan bagaimana Melaka United yang akhirnya telah diambil alih oleh seorang usahawan, Datuk Seri Justin Lim menerusi KenTEAM.

“Mengapa sehingga sekarang tidak ada individu diluar sana mahu membeli Perak FC ?” soal Silver Retro sambil bertanya adakah sebab hutang atau sebaliknya.

Berbaki empat aksi, adakah Perak mampu mengelak tersingkir ke Liga Premier? Atau bakal menempa sejarah tersingkir buat kali pertama dalam sejarah?

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN