Pep Guardiola: Saya Banyak Belajar Mengenai Mentaliti Kemenangan Daripada Johan Cruyff

Guardiola

Pengurus Manchester City, Pep Guardiola menegaskan bahawa legenda Belanda, mendiang Johan Cruyff banyak mempengaruhinya di Barcelona dalam menanamkan kepercayaan dalaman serta dahagakan kemenangan.

Sejak menyertai The Cityzens pada tahun 2016, Guardiola telah membantu kelab tersebut mendakap kejuaraan Liga Perdana Inggeris serta Piala Carabao pada musim lalu.

Beliau berpeluang menambah satu lagi trofi buat kelab dari Manchester itu apabila Manchester City bakal membuat perhitungan menentang Chelsea pada perlawanan akhir Piala Carabao, awal pagi nanti.

Menjelang perlawanan tersebut, Guardiola memberikan penghormatan buat mentornya itu dengan menyifatkan bekas pengendali Barcelona itu telah mengajarnya erti bagaimana untuk memperoleh kemenangan.

”Saya banyak belajar dari dia. Bukan hanya taktikal tetapi dalam pendekatan yang diambil.”

30 Jan 1997: (left-right) Amunike of Barcelona Clarence Seedorf of Real and Guardiola of Barcelona challenge for the ball. During the Spanish cup match between Barcelona and Real Madrid at the Nou Camp Stadium in Barcelona, Spain. Barcelona won 3-2. Mandatory Credit: Ben Radford /Allsport

”Tetapi juga buat Barcelona sendiri – apabila anda tinggal di Barcelona, Cruyff sangat membantu anda. Walaupun hubungan dengan media, untuk membuatkan mereka merasakan bagaimana pentingnya mereka. Ia benar.”

”Membuatkan mereka percaya kami bagus dan juga baik. Kita berada dalam kelab yang bagus dan kami boleh melakukannya. Ia sangat membantu kami.”

”Saya berfikir ini merupakan jalan terbaik – anda tidak memenangi sesuatu sekiranya anda tidak percaya anda mampu melakukannya.”

”Anda tidak boleh mencatatkan kemenangan jika anda tidak percaya bahawa ‘saya baik, saya cukup kuat untuk bersaing dimana-mana’. Itu merupakan langkah pertama.”

Guardiola dan Cruyff mempunyai persamaan apabila kedua-dua mereka pernah menjadi pemain dan juga pengurus buat Barcelona.

Pengurus berusia 48 tahun itu juga pernah dibimbing oleh Johan Cruyff sekitar tahun 1990 hingga 1996.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN