Penjaga Gol Perak II, G. Yuganes Jelmaan R. Arumugam?

G Yuganes Perak II

Kelibat penjaga gol yang berusia 22 tahun, G Yuganes, bersama Perak II musim ini dilihat menarik perhatian apabila muncul antara penjaga gol kedua terbaik yang berjaya mencatat ‘clean sheet’ tertinggi di saingan Liga Premier.

Diturunkan dalam lima perlawanan daripada 10 perlawanan setakat ini, bakat penjaga gol yang dicungkil dari MIFA ini semasa berusia 17 tahun, berjaya mendapatkan tiga clean sheet, untuk berada di belakang penjaga gol Sarawak United, Sharbinee Allawee.

Bagaimanapun, pemain yang berasal dari Teluk Intan, Perak ini belum berpuas hati dengan apa yang dicapai sambil merasakan perjalanannya untuk bergelar antara penjaga gol terkemuka dan dikenali ramai, masih terlalu jauh.

Dia juga mahu berharap mahu mengikuti jejak langkah penjaga gol legenda negara, R.Arumugam, pada satu hari nanti yang merupakan idolanya dalam dunia bola sepak.

“Setakat ini saya banyak melakukan penggiliran dengan seorang lagi penjaga gol, Muhammad Farhan Abdul Majid dan apabila peluang diberikan oleh jurulatih, saya akan berikan segala-galanya.

“Saya gembira kerana tiga daripada lima perlawanan dilalui, saya mampu memastikan gawang tidak dibolosi dan harap ia mampu jadi permulaan yang baik memandangkan ini tahun pertama saya di Liga Premier.

“Kalau boleh saya mahu lebih banyak lagi perlawanan dalam baki yang ada dan harap permulaan di Perak II akan menjadi batu loncatan dalam mengembangkan karier kerana sasaran saya mahu bermain di Liga Super pada masa akan datang.

“R.Arumugam menjadi antara ikon saya dalam bola sepak dan saya harap mampu menjadi sepertinya satu hari nanti.

“Buat masa ini tidak ramai penjaga gol berbangsa India yang menyinar seperti dulu, saya berhasrat mahu mengisi kekosongan yang ada,” katanya.

Yuganes sebelum ini ketika bermain bersama MIFA pernah mendapat panggilan menyertai skuad Bawah 19 tahun negara pada empat tahun lalu ketika di bawah kendalian Bojan Hodak.

Dia juga pernah mendapat tunjuk ajar oleh penjaga gol berpengalaman, V Murugan semasa di MIFA pada tahun 2018 sebelum memilih haluan bersama skuad Piala Presiden Perak yang dikendalikan K Nanthakumar pada tahun berikutnya.

Yuganes dalam pada masa sama optimis Perak II mampu bangkit bagi hadapi baki saingan yang memperlihatkan mereka pada masa ini sekadar di tangga kedua terakhir Liga Premier.

Rombakan pasukan membabitkan kemungkinan tambahan pemain import akan menguatkan cabaran Perak II bagi meletakkan sekurang-kurangnya mereka mampu berada dalam kalangan pasukan di pertengahan liga.

“Sebelum ini kami memang menggunakan 100 peratus pemain tempatan kerana Sergio Aguero banyak membantu Perak di Liga Super.

“Namun saya rasa kami tetap bermain baik kerana berjaya mendapatkan dua kemenangan dan tiga keputusan seri dengan menggunakan majoriti pemain muda.

“Selepas menang perlawanan persahabatan dengan Penang FC tempoh hari, keyakinan pasukan semakin meningkat malah dengan jangkaan kehadiran pemain import mampu perkuatkan lagi kekuatan kami,” katanya. – MFL

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN