Pengambilalihan Manchester United Tertangguh, Keluarga Glazer Berkeras Mahu Tawaran RM32 Bilion

Glazer Manchester United

Pengambil alihan Manchester United nampaknya bakal tertangguh sehingga bulan Mei selepas keluarga Glazer dilaporkan masih memegang tawaran £6 bilion (RM32 juta) daripada pembida.

Maklumat tersebut didedahkan oleh The Guardian yang melaporkan tawaran maksimum yang dibuat oleh dua hartawan iaitu Sheikh Jassim Hamad Al Thani dan Sir Jim Ratclifee pada 17 Februari lalu dinilai sekitar £4.5 bilion (RM25 bilion).

Jumlah tersebut dianggap masih rendah daripada apa yang diharapkan oleh keluarga Glazer bagi melepaskan kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) tersebut kepada pemilik baharu.

Laporan juga menyebut bahawa tawaran yang hampir kepada angka £6 bilion mungkin membolehkan ia dipertimbangkan kerana nilai £4.5 bilion dianggap terlalu rendah untuk kelab yang berpotensi besar seperti United.

Situasi ini memberi bayangan bahawa urusan pengambil alihan tidak akan berlaku pada penghujung Mac ini dan ditangguhkan sehingga penghujung musim iaitu pada bulan Mei atau Jun.

Persoalannya kini tertumpa kepada Sheikh Jassim dan Ratcliffe sama ada kedua-dua hartawan ini akan membuat bidaan baharu dengan harga yang diletakkan oleh keluarga Glazer atau sebaliknya.

Sekiranya gagal, penyokong Manchester United nampaknya perlu menelan hakikat untuk terus berada di bawah pemilik sedia ada untuk beberapa tahun lagi.

Leave a Reply