Pemain JDT Derma Sebahagian Gaji Kepada Tabung Bencana Johor

Gergasi bola sepak negara, Johor Darul Ta’zim (JDT) menjadi pasukan pertama yang memberikan sumbangan dari gaji pemain kepada  golongan yang terkesan dengan krisis penularan wabak COVID-19 yang sedang melanda negara ketika ini.

Perkara itu diumumkan oleh ketua pasukan JDT, Hariss Harun di dalam media sosial kelab yang memaklumkan semua sumbangan tersebut akan diserahkan kepada Tabung Bencana Negeri Johor.

“Para pemain Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT) akan menyumbangkan sebahagian daripada gaji kami kepada Tabung Bencana Negeri Johor dengan harapan ia dapat meringankan beban mereka-mereka yang terjejas disebabkan oleh penularan wabak COVID-19,” ujar pemain kelahiran Singapura itu.

“Penularan wabak COVID-19 telah mencabar setiap dari kita dan masyarakat perlu sama-sama berganding bahu menghadapi waktu mencabar ini.

“Saya berharap sumbangan kami dapat membantu banyak pihak dan saya menyeru agar ramai lagi tampil ke hadapan dan melakukan apa jua bentuk sumbangan bagi membantu kita semua mengharungi episod gelap ini.”

JDT sebelum ini turut menzahirkan penghargaan mereka kepada pejuang barisan hadapan yang rela berkorban dan mempertaruhkan nyawa berdepan dengan tugasan untuk memerangi wabak COVID-19. Mereka turut menyeru semua rakyat Malaysia agar memainkan peranan masing-masing sepanjang tempoh sukar ini.

Sebelum ini beberapa kelab dan pemain ternama di Eropah telah bertindak memberikan sumbangan kepada pihak yang memerlukan di negara mereka.

Antaranya adalah Crisitiano Ronaldo dan ejennya Jorge Mendes yang menyumbang peralatan perubatan kepada dua hospital di Portugal. Kapten Real Madrid, Sergio Ramos dan isterinya Pilar Rubio pula mendermakan 264,000 topeng muka dan 15,000 kit ujian pemeriksaan menerusi badan kebajikan UNICEF.

Selain itu, Lionel Messi  juga menyumbang €1 juta kepada sebuah hospital di Barcelona dan juga pusat perubatan di negara kelahirannya, Argentina. Pep Guardiola juga tidak ketinggalan dalam mendermakan €1 juta.

Kredit Foto: Johor Southern Tigers

Baca juga artikel kami yang lain mengenai JDT dan COVID-19:

Leave a Reply