Park Hang-seo Alih Tumpuan Untuk Aksi Berdepan Malaysia

park hang seo vietnam afc b23

Selepas gagal membawa Vietnam mengulangi pencapaian edisi lalu di Kejohanan AFC B-23, Park Hang-seo kini mengalih tumpuan semula kepada pusingan kelayakan Piala Dunia berdepan Malaysia pada 31 Mac depan di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Vietnam menamatkan saingan di kejohanan dwi tahunan itu di kedudukan tercorot tanpa sebarang kemenangan dengan hanya dua mata, persembahan terburuk mereka selepas melangkah ke pentas akhir pada edisi 2018 untuk meraih gelaran naib juara.

Mengakui kecewa dengan persembahan anak buahnya kali ini namun, pengendali berusia 61 tahun itu tetap berpuas hati dengan persembahan pemain-pemain baharu yang dibawanya untuk beraksi ke kejohanan kali ini.

“Perkara positif yang didapati pada kejohanan kali ini adalah persembahan pemain-pemain baharu yang telah dibawa ke dalam pasukan. Mereka boleh mewakili skuad kebangsaan satu masa nanti.

“Dengan tiada lagi aksi untuk aksi skuad B-23 pada tahun ini, kita akan beri tumpuan untuk skuad kebangsaan. Kita akan berdepan Malaysia pada penghujung Mac dan kita mahukan kemenangan,” jelas Park Hang-seo.

Selepas menyaksikan kebangkitan mendadak dalam beberapa tahun kebelakangan ini, seperti melangkah ke suku akhir Piala Asia 2019, memenangi Piala AFF Suzuki 2018, meraih naib juara Kejohanan AFC B-23 2018, ini adalah kegagalan pertama Park Hang-seo.

“Maafkan saya [kepada penyokong]. Dalam tiga perlawanan, kita seri dua kali dan kalah sekali. Dua tahun lalu, kita adalah naib juara, jadi jelas di sini yang ia sangat mengecewakan. Pemain saya telah mencuba yang terbaik, tetapi banyak lagi yang perlu diperbaiki.

“Sukar untuk mencari perkara positif dalam persembahan kami kali ini apabila tersingkir awal daripada kejohanan dan hanya meledak satu jaringan,” tambahnya lagi kepada pihak media sejurus tamat perlawanan terakhir kumpulan.

“Sukar untuk bercerita mengenai kekalahan. Tetapi inilah masanya untuk Vietnam untuk merasai perasaan tersebut,” ujarnya sambil menjelaskan yang dalam edisi kali ini jelas pasukan-pasukan lawan menampilkan skuad yang mantap.

Kredit Foto: The AFC

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN