Nafuzi Zain Tunggu Tawaran Kontrak

Selepas pasukannya tersingkir daripada saingan Piala Malaysia 2019 musim ini, nasib pemangku jurulatih Terengganu FC, Nafuzi Zain kini dalam teka-teki sama ada beliau akan dikekalkan oleh pihak pengurusan tertinggi pasukan atau sebaliknya.

Jurulatih kelahiran Kelantan itu memaklumkan kepada Bernama, beliau menyerahkan sepenuhnya kepada Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) untuk menentukan masa depan beliau bersama kelab berkenaan.

“Setakat ini tidak ada apa-apa perkembangan lagi berhubung perkara itu kerana kami baru sahaja selesai perlawanan suku akhir dengan Johor Darul Ta’zim (JDT) Sabtu lalu.

“Lagipun saya sibuk dengan persiapan untuk ke Jepun bagi mendapatkan lesen kejurulatihan Pro A Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) bagi memenuhi syarat wajib sebagai jurulatih yang ditetapkan Liga Bola Sepak Malaysia (MFL).

“Masa depan saya bersama TFC saya serah sepenuhnya kepada PBSNT dan terbuka untuk terima apa sahaja keputusan yang baik untuk semua pihak,” katanya lagi.

Walaupun begitu, Nafuzi tidak dapat menyembunyikan harapannya agar beliau diberi peluang untuk terus membimbing TFC bagi menghadapi saingan Liga Malaysia pada musim hadapan.

Tambahan pula beliau sudah menganggap pasukan TFC sebagai sebahagian daripada keluarganya memandangkan dirinya telah sekian lama menabur bakti di negeri Terengganu sama ada sebagai pemain mahupun anggota kejurulatihan.

Nafuzi yang pernah menjulang Piala Malaysia bersama pasukan Terengganu pada tahun 2011 mula mengambil alih kerusi Ketua Jurulatih TFC selepas Irfan Bakti meletak jawatan secara mengejut pada bulan Mei lepas.

Prestasi Terengganu di bawah bimbingan Nafuzi boleh dikatakan hanya pada tahap sederhana. Dalam saingan Liga Super, mereka menamatkan kempen di tangga ketujuh dan mengakhiri kempen Piala FA dan Piala Malaysia di peringkat suku akhir.

Namun demikian, keberanian Nafuzi untuk memberi peluang kepada ‘ubi’ Terengganu seperti Rahmat Makasuf, Sharin Sepien dan Haidhir Husaini untuk beraksi lebih kerap dalam skuad utama seharusnya diberi pujian.

Pemain-pemain muda berkenaan ternyata mampu menjadi tunjang utama pasukan apabila diberi lebih banyak minit permainan seterusnya bakal menjadi aset untuk pasukan berkenaan bagi menghadapi musim hadapan.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN