Mikel Arteta Positif Coronavirus

Mikel Arteta

Pengurus Arsenal, Mikel Arteta telah disahkan positif dijangkiti wabak coronavirus.

The Gunners kini telah menutup pusat latihan dan kakitangan kelab yang berkaitan dengan Arteta telah dikuarantin.

Pihak Premier League dilaporkan akan mengadakan mesyuarat tergempar pada hari ini untuk berbincang mengenai baki perlawanan yang belum berlangsung.

“[Jangkitan] ini amat mengecewakan tetapi saya menjalani pemeriksaan selepas rasa tidak sihat,” kata pengendali dari Sepanyol itu.

“Saya akan meneruskan tugas apabila sudah dibenarkan [oleh perubatan].”

Susulan pengesahan tersebut, Arsenal turut menjangkakan sejumlah individu terpaksa dikuarantin termasuk pemain dari skuad utama.

20 kelab yang bertanding mahu meutuskan strategi terbaik dalam menangani masalah ini, dan salah satunya adalah dengan menangguhkan kesemua 10 perlawanan yang dijadualkan pada hujung minggu ini.

“Kesihatan setiap daripada kita dan orang awam adalah keutamaan kami dan di mana fokus kita seharusnya berada,” kata Pengarah Pengurusan Arsenal, Vinai Venkatesham.

“Kami sedang aktif melakukan dialog bersama mereka yang menguruskan situasi sebegini, dan hanya akan kembali memulakan latihan dan bermain bola sepak selepas dibenarkan selepas mendapatkan khidmat perubatan.”

Arsenal dijadualkan beraksi menentang Brighton pada Sabtu ini di saingan liga setelah perlawanan kelab London itu menentang Manchester City pada pertengahan minggu lalu ditangguhkan untk tujuan berjaga-jaga.

Penularan wabak coronavirus di kalangan staff Arsenal dikatakan berpunca dari pertemuan dengan pemilik Olympiakos, Evangelos Mariankis yang disahkan dijangkiti wabak tersebut dua minggu lalu ketika kunjungan ke Greek untuk perlawanan Liga Europa.

Selain kes di Arsenal, pemain pertahanan Manchester City, Benjamin Mendy turut mengasingkan dirinya dari pemain lain selepas salah seorang ahli keluarga dimasukkan ke hospital kerana menunjukkan simptom dijangkiti.

Sebelum itu, Brendan Rodgers turut mengumumkan tiga pemain Leicester City turut dikuarantin atas sebab yang sama.

Baca juga artikel kami yang lain mengenai impak wabak COVID-19 kepada bola sepak Eropah:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN