Bagaimana Llandudno FC, Pasukan Kecil Dari Wales Cari Dana Bermain UEFA Europa League

Bagi Llandudno FC – sebuah kelab kecil Liga Wales dari sebauh pekan yang hanya mempunyai populasi kurang 30,000 orang – pencapaian layak menyertai pusingan kelayakan UEFA Europa League sudah cukup hebat.

Llandudno FC layak selepas juara liga, The New Saints turut memenangi Welsh Cup.

Menurut peraturan Liga Wales, juara liga akan layak ke pusingan pertama kelayakan UEFA Champions League. Manakala naib juara liga akan memasuki pusingan pertama kelayakan UEFA Europa League.

Juara Welsh Cup pula akan memasuki pusingan pertama kelayakan UEFA Europa League.

Memandangkan The New Saints menjuarai liga dan Welsh Cup, slot pusingan pertama kelayakan UEFA Europa League menjadi milik Llandudno FC yang menamatkan musim di tangga ke-3 liga.

Llandudno FC 1

Bagaimanapun Llandudno FC mempunyai sedikit masalah sebelum dapat memulakan cabaran Eropah – mereka tiada duit.

Perlukan duit

Untuk menyertai UEFA Europa League, Llandudno FC memerlukan duit untuk membayar kos berikut:

  • tiket penerbangan pegawai pasukan ke Geneva, Switzerland untuk menghadiri upacara undian pasukan
  • pemeriksaan kesihatan pemain seperti yang disyaratkan UEFA
  • gaji staf bantuan tambahan untuk perlawanan home
  • kos penginapan hotel pemain dan pegawai pasukan pelawat

Llandudno FC menganggarkan mereka memerlukan sekurang-kurangnya £30,000 untuk menanggung kos di atas.

UEFA ada menghadiahkan £157,496 (RM914,116) kepada setiap pasukan yang menyertai Europa League seperti Llandudno FC. Tetapi wang tersebut hanya akan masuk ke dalam akaun pasukan pada bulan Disember ini.

Ini bermakna buat sementara waktu, Llandudno FC perlu meminjam dahulu duit atau mendapatkan penajaan untuk menanggung kos tersebut.

Pinjaman tanpa faedah dari majlis perbandaran

Mujurlah Majlis Perbandaran Conwy, kawasan mereka bernaung memahami kemelut kewangan mereka dan bersetuju untuk meminjamkan £30,000. Mereka juga membenarkan Llandudno FC membayar wang pinjaman tersebut tanpa faedah!

Sebagai balasan, Llandudno FC hanya perlu mencetak nama Majlis Perbandaran Conwy di jersi kedua mereka.

1496724_485263355008041_8887441260754557196_n

Bagi Majlis Perbandaran Conwy, pertolongan tersebut adalah cara mereka untuk mempromosikan bandar Llandundo yang terletak di tepi laut sebagai destinasi pelancongan.

Kami melihat hubungan simbiosis antara majlis perbandaran dengan pasukan bola sepak sebagai sesuatu yang boleh dicontohi oleh dua finalis Liga Bola Sepak Rakyat – Kuching dan Padang Besar yang ditawarkan tempat beraksi dalam Piala FAM 2017 nanti.

Selamat berjaya Llandundo FC, Kuching dan Padang Besar!

Baca juga: Fed Up Kalah, Penyokong Berusia 55 Tahun Hantar Surat Permohonan Jadi Pemain

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN