Liga Super: 3 Faktor Kejayaan JDT Atasi Penang Walaupun Tampil Sedikit Berbeza

Pasukan pencabar utama kejuaraan Liga Super musim ini, Johor Darul Ta’zim (JDT) dilihat terus mengekalkan momentum kemenangan mereka apabila semalam berjaya menewaskan Penang dengan keputusan 1-0.

Walaupun beraksi di gelanggang lawan iaitu Stadium Bandaraya, Pulau Pinang, nyata kelab kendalian Benjamin Mora tidak bermasalah untuk memberi aksi terbaik mereka untuk menghadapi tuan rumah.

Hany satu gol daripada penyerang import pelawat iaitu Fernando Rodriguez cukup untuk mengesahkan kemenangan JDT semalam bagi mengutip tiga mata penuh perlawanan.

Ada tiga faktor mengapa JDT berhasil memperoleh kemenangn semalam biarpun tampil dengan kebanyakan barisan pemain simpanan serta beraksi di gelanggang lawan.

Corak permainan

Pada perlawanan semalam, jelas JDT mempunyai objektif untuk meraih kemenangan menerusi asakan dibuat seawal wisel permulaan ditiup.

Walaupun beraksi dengan ramai barisan pemain simpanan seperti S. Kunanlan, Nathaniel Shio Hong Wan, dan Safiq Rahim, pasukan ini nyata tidak terjejas untuk menguasai perlawanan sepanjang 90 minit.

Sementara Penang, mereka tiada pelan yang kukuh untuk mengatasi lawan selain lebih banyak bertahan di kawasan sendiri dan sesekali cuba melancarkan serangan balas untuk mendapatkan gol.

Corak permainan mereka juga terlalu mudah dijangka dan membuatkan JDT tidak sukar untuk mengatasi setiap gerakan cuba dibina oleh tuan rumah.

Kualiti barisan pemain

Tampil dengan serba kekurangan dengan hanya tiga pemain import sahaja beraksi pada perlawanan semalam, jelas agak ketara jurang kualiti pemain tuan rumah dan JDT.

Mereka telah kehilangan khidmat Endrick dos Santos yang diberi cuti oleh pengurusan kelab serta pemain pertahanan kental, Rafael Vitor akibat kecederaan dialami dan terpaksa beraksi dengan baki pemain dimiliki.

Walaupun JDT tidak memiliki khidmat Bergson da Silva akibat kecederaan serta tidak membawa Leandro Velazquez, kelab ini masih memiliki kualiti pemain dari pasukan feeder iaitu Fernando Rodriguez serta barisan simpanan yang sangat berkualiti.

Mentaliti capai kemenangan

Berada dalam momentum terbaik setelah menewaskan Sabah baru-baru ini menjadikan motivasi setiap pemain berada dalam keadaann terbaik untuk terus memburu kemenangan.

Ditambah kebanyakan pemain dari JDT II yang dipanggil beraksi semalam, pastinya mereka ingin membuktikan sesuatu untuk melayakkan diri bersama pasukan utama selepas ini.

Untuk tuan rumah, selain isu kekurangan tenaga pemain utama dalam perlawanan semalam, prestasi mereka juga berada dalam keadaan tidak menentu apabila merekodkan dua kali kekalahan berturut-turut setakat ini dalam persaingan Liga Super.

Momentum setiap pemain dilihat tidak begitu bagus untuk berdepan perlawanan semalam. Tambahan pula beraksi di laman sendiri yang sedikit memberi tekanan buat mereka untuk menghadapi kemarahan para penyokong.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN