Lesen UEFA Apa Yang Marcote Dan Raul Longhi Sedang Ambil?

Semalam Ramon Marcote memuat naik status yang menyatakan beliau sedang mengambil lesen peringkat UEFA Pro.

Dan dalam status yang sama Ramon Marcote bertemu dengan Raul Longhi untuk kursus yang sama. Beliau meletakkan kapsyen kedua-dua mereka pernah berkhidmat di Malaysia.

Ramon Marcote dan Raul Longhi, masing-masing pernah menjadi jurulatih Kedah dan JDT. Ramon hanya bersama Kedah beberapa bulan sahaja.

Manakala Raul Longhi pernah dilantik JDT menggantikan Ulises Morais yang terpaksa meninggalkan JDT kerana faktor keluarga.

JDT menggantikan beliau dengan Luciano Figueroa dan dibantu Benjamin Mora dalam penstrukturan semula pasukan.

Longhi membantu JDT menyempurnakan misi kejuaraan Liga Super ke-5 berturut-turut, sekaligus melayakkan diri secara automatik ke ACL 2019.

Kenali serba sedikit lesen UEFA dan lesen UEFA Pro

Lesen UEFA adalah lesen yang pada 2 tahap awal. Manakala lesen UEFA Pro pula bermula daripada tahap 3 dan kemudiannya kepada lesen UEFA Pro B dan UEFA Pro A.

Lesen UEFA Pro ini adalah lesen yang diwajibkan oleh UEFA untuk kesemua jurulatih pasukan yang bertanding di bawah naungan UEFA terutama sekali liga utama di Eropah.

Lesen tertinggi adalah lesen A. Lesen A hanya boleh diambil oleh jurulatih yang lulus Lesen B sahaja.

Marcote dan Longhi ambil Lesen tahap 3 UEFA Pro

Berdasarkan gambar dan tarikh kursus, Ramon dan Raul Longhi bersama-sama jurulatih lain untuk Lesen Tahap 3 dan ianya adalah sudah di peringkat UEFA Pro.

Lesen ini memerlukan jurulatih menamatkan kursus selama 6 bulan. Semua calon mestilah lulus kurus Lesen 2.

Lesen 3 ini adalah lesen yang membolehkan jurulatih pergi ke peringkat lesen B dan seterusnya ke lesen A.

Ini adalah struktur pengambilan lesen UEFA Pro di Sepanyol.

Tahap 1 (UEFA B)

Lesen ini memerlukan jurulatih bekursus selama 2-4 bulan. Mereka akan menamatkan 200 jam kuliah dan 80 jam amali yang berkaitan dengan apa yang mereka pelajari.

Subjek merangkumi:

Anatomi, fisiologi, kebersihan, rawatan kecemasan, psikologi pendidikan, sosiologi, pendidikan fizikal, taktikal individu dan berpasukan, sistem permainan, peraturan permainan dan metodologi pengurusan pasukan.

Tarikh kurus biasanya pada Jun-Julai. Ianya akan diumumkan oleh RFEF.

Lesen ini membolehkan jurulatih melatih pasukan remaja kelab sehingga peringkat 16 tahun. Lesen ini juga boleh digunakan untuk menjadi pembantu jurulatih di mana-mana kelab profesional

Tahap 2 (UEFA A)

Tempoh kursus juga 2-4 bulan. Biasanya pada Oktober-Januari, ataupun pada Februari-Mei untuk kursus biasa.

Bagi kursus intensif ianya diadakan pada Jun-Julai.

Pemegang lesen ini membolehkan jurulatih melatih pasukan remaja sehingga peringkat B-18 tahun, ataupun pasukan simpanan, pasukan pembangunan, pasukan B kelab-kelab profesional Eropah.

Lesen ini juga boleh digunakan untuk menjadi ketua jurulatih pasukan divisyen ke-2 dalam liga di Eropah.

Lesen UEFA Pro

Itu hanya untuk lesen UEFA biasa. Dan seterusnya adalah lesen untuk kategori peringkat UEFA Pro.

Tahap 3 (UEFA Pro)

Ini adalah lesen yang sedang diusahakan oleh Ramon Marcote dan Raul Longhi. Ianya memerlukan 4 bulan kursus. Ianya tergolong dalam lesen UEFA Pro.

Lesen Tahap 3 ini adalah peringkat pertama untuk Lesen UEFA Pro. RFEF menyatakan untuk sesi kali ini seramai 600 jurulatih terlibat.

Ramon pun memuatnaik gambar yang sama sebagai kenang-kenangan.

Lesen Tahap 3 UEFA Pro ini adalah kesimbungan daripada Lesen Tahap 2 UEFA ataupun Lesen B UEFA.

Ketika ini sedang banyak kemaskini di RFEF tentang kursus lesen tahap 3 UEFA ini.

Untuk kursus standard (biasa), diadakan pada Oktober-Januari ataupun satu lagi sesi pada Februari-Mei.

Manakala bagi kursus intensif pula ianya biasa diadakan pada April-Julai. Perubahan jadual akan dimaklumkan oleh RFEF.

Untuk memiliki lesen ini, jurulatih perlu ada rekod 6 bulan sebagai ketua jurulatih selepas menamatkan Tahap 2 (UEFA A).

Revolution Global Soccer akan membantu jurulatih mencari kelab tempatan untuk mereka memenuhi syarat ini.

Untuk 3 lesen di atas ini, jurulatih ada jumlah kursus terkumpul selama 22 bulan. Selepas menamatkan kursus UEFA 3 ini, jurulatih perlu menjadi pembantu jurulatih.

Seterusnya mereka akan dimasukkan ke dalam kursus diploma tahap 3. Ini untuk membolehkan mereka mengambil lesen tertinggi iaitu lesen UEFA Pro B dan lesen UEFA Pro A.

Ramon dan Longhi berguru dengan yang terbaik

Pada hari pertama semalam sahaja beberapa nama besar menjadi jurucakap dan juga penceramah dalam sesi kursus mereka.

Antaranya Unai Emery, Mauricio Pochettino, Mikel Arteta dan Ernesto Valverde.

Ini adalah sesi bersama dengan Mikel Arteta yang merupakan pembantu Pep Guardiola di Man. City.

Selain daripada aspek kejurulatihan, mereka juga mendengar taklimat tentang perubahan dalam bola sepak moden termasuk VAR.

Presentasi untuk VAR dilakukan oleh Carlos Clos Gómez.

Banyak lagi aktiviti dalam kursus ini yang dihadiri oleh jurucakap, ‘instructor’ dan penceramah yang terdiri daripada nama-nama besar.

Ini kerana Sepanyol memiliki terlalu ramai jurulatih ternama dan berkelas dunia. Selamat maju jaya kepada Ramon Marcote dan Raul Longhi.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN