LaLiga Sedia Kongsi Maklumat Berhubung SOP Liga Dengan MFL

LaLiga

LaLiga bersedia berkongsi maklumat kepada Malaysian Football League (MFL) untuk mengenalpasti Prosedur Operasi Standard (SOP) terbaik daripada mereka yang bakal menyaksikan saingan liga utama Sepanyol itu kembali bersambung pada 11 Jun ini.

Menurut Delegasi LaLiga di Malaysia, Giorgio Pompili Rossi, SOP yang terbaik amat penting bagi memastikan saingan liga kembali bersambung dan LaLiga begitu menitikberatkan aspek berkenaan agar ia dapat berlangsung dengan lancar selepas sekian lama menanti ekoran pandemik COVID-19.

Antara yang menjadi kepentingan untuk liga utama Sepanyol ini adalah protokol keselamatan untuk setiap perlawanan iaitu pasukan akan beraksi tanpa penonton di mana stadium akan dibahagikan kepada zon-zon keselamatan selain bangku simpanan akan dijarakkan dan paling utama adalah sidang media selepas perlawanan akan diadakan secara maya.

Manakala perkara lain tidak kurang bezanya di Malaysia yang memerlukan setiap pegawai dan pemain wajib memakai alat perlindungan seperti penutup hidung dan mulut serta menjaga kebersihan diri sebaiknya di stadium.

“Ini adalah protokol yang LaLiga sediakan dan bagi pihak kami, sekiranya Liga Malaysia memerlukan sokongan dan pertolongan, sudah pasti kami bersedia membantu tetapi perlu diingat setiap negara adalah berbeza.

“Cuma daripada segi protokol dan SOP, sekurang-kurangnya kami dapat kongsikan kepada MFL untuk dijadikan sebagai landasan dan penanda aras sebelum mereka memulakan kembali liga selepas ini.

“LaLiga sentiasa berbesar hati untuk berkongsi dan menyokong apa yang dilakukan oleh MFL dan sebagai rakan kongsi, apa yang kita boleh bantu, kita bantu di mana setiap peraturan yang LaLiga keluarkan ini semestinya bersesuaian dengan negara kami dan mungkin ada sesetengah perkara perlu ditambah lagi untuk menepati kesesuaian di Liga Malaysia pula,” katanya.

Tambah Rossi, hanya 250 individu sahaja dibenarkan untuk berada dalam satu stadium yang membabitkan pegawai pasukan, pemain, jurulatih, barisan pengadil, pihak penyiaran, pengawal keselamatan serta pasukan perubatan.

Dan semua yang terlibat perlu memasuki stadium menerusi laluan masuk yang dibuka khas untuk mereka bagi memastikan tahap keselamatan dan kesihatan terjamin sebelum dibenarkan berada di dalam stadium.

Terdahulu, Rossi bersama Duta LaLiga iaitu Diego Forlan mengadakan sesi soal jawab media pada Selasa bagi berkongsi perkembangan LaLiga khususnya daripada aspek peraturan baharu dan SOP yang dikeluarkan mereka selepas mendapat lampu hijau untuk kembali bersaing.

LaLiga akan kembali bersambung pada 11 Jun yang membabitkan pasukan Real Betis menentang Sevilla terlebih dahulu.

Di Malaysia, semua pasukan sudah dibenarkan untuk kembali memulakan sesi latihan dengan SOP yang ketat mulai 15 Jun ini dan mengikut perancang jika mendapat kebenaran kerajaan, Liga Malaysia dijangka bersambung semula pada September depan.

Kredit featured image: Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images

Baca artikel lain dari kami mengenai hubungan erat antara kedua-dua pihak:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN