Kerjasama MFL, LaLiga Usaha Mantapkan Profesionalisme & Kemajuan Bola Sepak Malaysia

Malaysian Football League (MFL) telah mengumumkan jalinan kerjasama dengan salah satu jenama sukan terbesar, LaLiga dalam usaha membangunkan program pendidikan serta memupuk semangat profesional dalam industri bola sepak tempatan, semalam.

MFL dan Jabatan Pendidikan LaLiga daripada LaLiga Business School akan bersama-sama membangunkan pengajian berkaitan sukan bagi membantu golongan profesional daripada MFL, Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan kelab-kelab Liga Malaysia termasuk semua pihak yang terlibat dalam industri bola sepak bermula pada awal tahun 2020 dengan kursus pemasaran sukan (27hb-30hb Mac 2020).

Matlamat kerjasama di antara kedua-dua pihak ini adalah bertujuan untuk menggunakan teoretikal, asas pengetahuan praktikal dan rangkaian hubungan mereka dalam menyediakan medium kepada keseluruhan industri bola sepak tempatan mendapatkan ilmu pengetahuan.

Justeru menerusi ilmu pengetahuan itu, ia dilihat akan membantu memantapkan lagi tahap profesionalisme dan kemajuan bola sepak Malaysia.

Kerjasama ini termetrai dalam majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) yang dihadiri oleh Ahli Lembaga Pengarah MFL, Mohd Joehari Ayub dan Razali Dolhan; Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Kevin Ramalingam; Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam; Pengarah LaLiga Business School, José Moya dan Delegasi LaLiga di Malaysia, Giorgio Pompili Rossi semalam di Wisma FAM, Kelana Jaya.

Susulan daripada perjanjian ini, kedua-dua pihak akan melancarkan Program Pemasaran Sukan dengan mensasarkan penyertaan individu daripada pasukan, kakitangan teknikal MFL, FAM, persatuan-persatuan sukan tanah air dan orang awam.

“Kami sangat gembira berada di sini hari ini dan menyumbang bukan sahaja pengetahuan kami tetapi juga ahli profesional kami yang sudah berada di Malaysia. Perjanjian ini menyoroti komitmen LaLiga untuk pembangunan bola sepak profesional di peringkat antarabangsa, latihan dan pendidikan kelas dunia,” kata José Moya.

Giorgio Pompili Rossi, menambah: “Ia adalah satu penghormatan bagi LaLiga untuk bergabung dengan institusi berprestij seperti MFL, FAM dan saya yakin bahawa semua pihak yang terlibat akan mendapat manfaat daripada pertukaran pengetahuan ini. Saya harap kerjasama tiga pihak ini adalah titik permulaan lebih banyak aktiviti pada masa depan secara bersama.”

“Perjanjian ini menunjukkan sekali lagi komitmen LaLiga yang kuat untuk membantu perkembangan bola sepak di seluruh dunia. LaLiga Business School sudah menjadi realiti di pentas antarabangsa, kami sangat gembira dapat berkongsi kepakaran dan pengetahuan kami di Asia, dengan perjanjian pertama kami di benua ini,” kata Pengarah Urusan LaLiga SEA – Korea – Jepun – Australia, Ivan Codina.

“Ini adalah satu pencapaian yang boleh dibanggakan di mana Liga Malaysia telah mula mendapat perhatian dan saya percaya perkongsian ini akan memberikan manfaat cukup besar kepada MFL dan Liga Malaysia khususnya dalam mendidik pegawai pengurusan bola sepak mengendalikan pasukan lebih profesional serta berdaya saing,” kata Kevin.

Sementara itu, Joehari berkata: “MFL sentiasa berusaha keras untuk memastikan kualiti bola sepak negara berada dalam landasan terbaik. Saya optimis bahawa perkongsian bersama LaLiga ini akan menjadi permulaan terbaik bagi industri bola sepak Malaysia untuk mewujudkan persekitaran positif sesuai dengan visi serta misi Presiden MFL, Datuk Haji Hamidin Mohd Amin dalam meningkatkan tahap profesionalisme pasukan Liga Malaysia.”
Sebagai rekod, LaLiga Business School adalah jabatan pendidikan LaLiga yang diwujudkan untuk melatih bakat dalam sektor industri sukan dan membantu perkongsian kepakaran secara profesional daripada segi pengurusan sukan.

Perjanjian kerjasama terbaharu ini menyaksikan Malaysia mengikut jejak langkah Mexico, Mesir dan Colombia yang sudah bekerjasama dengan LaLiga sekali gus membuktikan komitmen LaLiga bagi menyediakan latihan dan pendidikan sebagai asas profesionalisme dalam sektor ini.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN