KJ Pilih Datuk Hamidin Sebagai Calon Presiden FAM Yang Baharu

Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Datuk Hamidin Mohd Amin dilihat sebagai calon yang sesuai untuk menduduki kerusi nombor 1 FAM yang kini kosong ekoran peletakan jawatan Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim, pada hari Ahad lalu.

Ianya diakui sendiri oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin yang menyifatka Hamidin adalah individu yang paling layak kerana lebih berpengalaman di pentas bola sepak antarabangsa.

“Saya nampak beliau (Hamidin) layak dan berpengalaman serta mempunyai jaringan yang baik dalam dunia bola sepak. Ini secara peribadi, tetapi terpulang kepada anggota gabungan FAM termasuk persatuan bola sepak negeri untuk memilih.

“Presiden FAM dipilih melalui pemilihan. Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri juga layak dan terpulang kepada anggota gabungan. Tetapi, untuk menjadi presiden FAM, harus ada pengalaman di peringkat kebangsaan, negeri dan antarabangsa,” katanya kepada Bernama.

Selain Khairy, Tunku Ismail turut mengatakan Hamidin adalah individu paling layak menerajui FAM bagi menggantikan tempat baginda.

Mengulas lanjut, Khairy berkata, Hamidin juga mempunyai pengalaman dalam aspek pengurusan ketika menerajui Persatuan Bola Sepak Selangor.

“Saya sarankan FAM adakan pemilihan secepat mungkin kerana kita tidak mahu tempoh ketiadaan presiden itu dalam waktu yang lama. Mungkin yang ada sekarang boleh menjalankan tugas… tetapi saya harap soal kepimpinan sukan nombor satu di Malaysia ini dapat diselesaikan dengan cepat,” katanya.


Minggu lepas, peminat bola sepak tanah air hari ini dikejutkan dengan pengumuman Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang sah melepaskan jawatan sebagai Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

TMJ yang juga pemilik Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT) turut menunjukkan surat peletakan jawatannya pada sidang media selepas Kongres Tahunan Perkongsian Liabiliti Terhad Bolasepak Malaysia (FMLLP) di Johor Bahru.

Walaubagaimanapun, TMJ masih kekal sebagai pengerusi FMLLP yang ditukar nama kepada Malaysia Football League (MFL).

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN