Kenapa Gallifuoco Anggap Perubahan Baharu MFL Mampu Tambah Kualiti Liga?

Menjelang saingan Liga Malaysia (Liga-M) yang akan bermula tidak lama lagi, setiap pasukan jelas semakin sibuk mempersiapkan diri dari segala jenis aspek untuk tampil lebih baik berbanding tahun lalu.

Salah satu pasukan yang semakin serius membuat persiapan ialah Kuala Lumpur City (KL City) menerusi persediaan pemain import baharu serta beberapa perlawanan pramusim sudah diatur.

Menerusi beberapa perubahan yang dibuat oleh Liga Bolasepak Malaysia (MFL) pada tahun ini, rata-rata memberi pelbagai pendapat menerusi pemahaman tersendiri.

Untuk pertahanan import KL City iaitu Giancarlo Gallifuoco, beliau menyifatkan perubahan tersebut sebagai suatu cabaran baharu buat semua pasukan yang bertanding musim ini.

Menerusi format baharu yang diperkenalkan oleh MFL iaitu saingan Liga Super dan Piala Malaysia dijalankan serentak, pastinya ia memberi cabaran baharu buat semua pemain berbanding sebelum ini.

Menurut Gallifuoco, perubahan yang dibuat oleh MFL itu dianggap sebagai sesuatu yang menarik dan sukar dijangka kerana setiap pemain perlu mengekalkan fokus dan tidak boleh leka.

“Perubahan yang dibuat oleh MFL ini akan menambahkan lagi kualiti liga kerana pemain tidak boleh ambil ringan sepanjang musim ini.

“Jika sebelum ini, Liga Super berakhir pada September dan mungkin ada pasukan sudah mencapai sasaran lebih awal seperti tidak berada di kedudukan tercorot, mereka mungkin sudah tidak lagi menumpukan perhatian dan hanya menunggu saingan Piala Malaysia.

“Jadi, melalui situasi ini, pasukan tiada pilihan selain perlu mengekalkan tahap kekuatan yang sama sepanjang musim untuk memastikan momentum mereka di kejohanan seperti Piala Malaysia serta Piala FA, tidak terjejas,” katanya menerusi Harian Metro.

Pada masa sama, Gallifuoco juga mengakui kesannya akan turut dirasai oleh para penyokong bola sepak tempatan kerana dapat melihat konsistensi semua pemain sepanjang musim berlangsung.

“Selain itu, pengenalan waktu perlawanan di sebelah petang saya rasa satu pembaharuan yang boleh menarik lebih ramai kehadiran penonton terutama yang berkeluarga.

“Mungkin ada sedikit kesan kepada pemain pada awalnya tetapi kami akan cuba sepantas boleh untuk menyesuaikan diri,” katanya.

Sumber:
Harian Metro

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN