Kelonggaran Pertahanan Kedah Jadi Faktor Kekalahan Di Laman Sendiri

Kedah Darul Aman (KDA) gagal untuk meneruskan momentum kemenangan mereka dalam saingan Liga Super, apabila pasukan tersebut mencatat kekalahan 0-1 di tangan Petaling Jaya City (PJ City).

Keputusan tersebut meletakkan pasukan kendalian Aidil Sharin Sahak itu kekal di tangga keenam carta liga di belakang Kuala Lumpur City (KL City), dengan mengumpul 27 mata daripada 18 perlawanan dihadapi.

PJ City pula berjaya mendaki satu anak tangga untuk berada menerusi kemenangan keempat mereka pada musim ini setelah mengutip 20 mata untuk memintas Melaka United.

Jaringan tunggal daripada V. Ruventhiran pada separuh masa kedua cukup untuk mengesahkan kemenangan PJ City yang masih tidak tewas dalam empat perlawanan terakhir ketika ini.

KDA pula, jelas mereka menghadapi pelbagai masalah sepanjang perlawanan berlangsung yang menyebabkan pasukan ini dikejutkan oleh pasukan pelawat.

Terdapat beberapa faktor mengapa pasukan tuan rumah gagal untuk menemui keputusan positif pada perlawanan semalam ketika berdepan PJ City.

Kelonggaran pertahanan

Gandingan antara Marc Vales dan Akmal Zahir semalam jelas tidak begitu berkesan seperti kebiasaan aksi mereka sebelum ini, apabila mereka kerap membuat kesilapan tidak sepatutnya yang memberi ruang buat lawan mencipta sesuatu.

Selain itu, Ariff Farhan juga jelas tidak dapat mengawal posisinya dengan lebih berdisiplin, setelah ruang beliau kerap dieksploitasi lawan untuk menyerang.

Akmal Zahir juga beberapa kali hampir mencemaskan para penyokong KDA apabila tindakan beliau yang berada terlalu tinggi kerap diatasi lawan menerusi situasi serangan balas pantas.

Aspek teknikal

Secara keseluruhan, KDA wajar menyalahkan diri mereka sendiri apabila sering membuat kesilapan tidak sepatutnya seperti kesilapan hantaran serta kawalan bola yang mudah dipatahkan pihak lawan.

Dari segi penguasaan bola mungkin KDA tidak begitu bermasalah, namun mereka kerap kehilangan posisi apabila lawan mendapat ruang untuk melancarkan serangan sepanjang perlawanan berlangsung.

Pemain import yang diharapkan seperti Sanrawat Detchmitr dan Dechi Marcel juga gagal untuk memberi aspek lebih positif di bahagian tengah apabila kedua pemain tersebut kerap kehilangan bola serta membuat hantaran sia-sia.

Tiada kreativiti serangan

Sepanjang perlawanan berlangsung, KDA jelas begitu tumpul di bahagian serangan untuk mendapatkan gol meskipun mereka mempunyai beberap peluang terhidang.

Tanpa kelibat penyerang import iaitu Mahmoud Al-Mardi, pasukan ini jelas tiada kreativiti untuk mencipta serangan berbahaya ke kubu lawan.

Malah, penyerang utama tuan rumah iaitu Ronald Ngah Wanjah juga gagal untuk memberi ancaman berbahaya kearah kubu lawan menerusi tidak banyak percubaan berbahaya terhasil.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN