Kekentalan Kamal Azizi Buat Liston Colaco & ATK Mohun Bagan Melopong

Kamal Azizi KL City Piala AFC 2022 ATK Mohun Bagan

Mungkin jika Kamal Azizi tidak sekental seperti dalam aksi tempohari, barangkali ATK Mohun Bagan lebih berpeluang untuk mara ke pentas final Inter-zon Piala AFC 2022 dan berjaya menumbangkan ‘The City Boys’.

Mengapa pujian harus diberikan terutamanya kepada Kamal Azizi selain organisasi pertahanan yang sangat berdisiplin dalam aksi malam tadi?

Seperti yang kita dapat lihat, ATK Mohun Bagan yang merupakan tuan rumah menggunakan koridor di sebelah kiri yang digerakkan oleh Liston Colaco untuk cuba memecah masuk ke benteng dan kubu kebal KL City.

Majoriti tekanan ke atas benteng oleh ‘The Mariners’ adalah daripada Colaco yang dilihat sangat lincah dan berbahaya dengan larian pantas.

Tugas berat berada di bahu bek kanan pelawat, Kamal Azizi yang menjadi harapan untuk menjadi penghalang kepada gerakan Colaco. Dengan bermain bertahan sepenuh masa dan mengharapkan kepada serangan balas sahaja, tentunya tugas berat buat Kamal membendung Colaco.

Apa yang diberikannya dalam aksi tempohari amat baik apabila majoriti gerakan Colaco berjaya digagalkan olehnya sepanjang 90 minit beraksi.

Daripada lapan duel melibatkannya, beliau menang enam daripadanya – 75 peratus berjaya dalam perebutan bola sama ada di bawah dan udara.

Avarage position ATK Mohun Bagan
Avarage position pemain-pemain ATK Mohun Bagan, lihat kepada arah serangan mereka yang berfokalkan Liston Colaco.

Selain itu, beliau juga membuat empat ‘tackles’ selain empat ‘clearances’, selain satu ‘interceptions’. Kehebatannya juga setara dengan bek kiri, Declan Lambert yang turut sibuk membendung asakan ATK Mohun Bagan. Namun, asakan tuan rumah lebih berat di sebelah Colaco beroperasi tempohari.

Mengapa sumbangan Kamal perlu diangkat? Tanpanya, mungkin ‘The City Boys’ berpotensi untuk dibocori. Ini kerana, Colaco adalah pemain terbaik di Indian Super League (ISL) 2021/22 berdasarkan potensi untuk mencipta bahaya dengan gerakan bola di kawasan lawan – sebelah kiri ‘final third’.

Difahamkan juga, Colaco adalah ‘poster boy’ buat bola sepak India pada saat ini – meledak lapan gol dan tiga bantuan gol dalam saingan ISL. Di Piala AFC 2022 di peringkat kumpulan, Colaco juga mencipta sensasi meledak hatrik ketika membenam wakil Bangladesh, Bashundhara Kings.

Beliau menamatkan saingan peringkat kumpulan dengan empat gol dan dua bantuan gol serta membantu ATK Mohun Bagan untuk menjuarai Kumpulan D. Mereka kemudian menanti pemenang untuk zon Asean.

Apabila pemain berusia 29 tahun itu berhasil membendung pemain muda dan lincah seperti Colaco, tentunya ia adalah sesuatu yang wajar diberikan penghargaan. Malah, benteng KL City pada keseluruhannya seimbang di bawah ‘commanding leadership’, Giancarlo Gallifuoco dan Irfan Zakaria.

Apa yang baiknya adalah KL City mencipta tiga peluang dan melakar jaringan gol menerusinya. Ini sudah cukup menggembirakan barisan pertahanan yang sibuk membendung asakan lawan yang ‘menggila’.

KL City mara ke final Inter-zon Piala AFC 2022 selepas mengatasi ATK Mohun Bagan 3-1 hasil kekentalan benteng pertahanan terutamanya Kamal Azizi yang menggagalkan terus fokal serangan lawan, Liston Colaco.

Statistik pertahanan KL City vs ATK Mohun Bagan
FOTO: The AFC

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN