Kashima Antlers Cipta Sejarah Gemilang, Julang Liga Juara-Juara Asia 2018

Kashima Antlers akhirnya berjaya melengkapkan sejarah gemilang mereka dengan menjuarai Liga Juara-Juara Asia ataupun ACL 2018. Pasukan yang sudah dikenali ramai di Asia ini menjulang ACL buat julung kalinya dalam sejarah kelab mereka.

Kasihma berkunjung Stadium Azadi di Tehran untuk menentang Persepolis dalam final ke-2 – dalam format timbal balik. Perlawanan berakhir 0-0. Kashima Antlers menjuarai ACL 2018 selepas membawa agregat 2-0 daripada perlawanan pertama.

Lawan mereka bukannya mudah. Persepoli masih tak tewas di tempat sendiri di ACL sejak Mei 2012. Stadium Azadi dipenuhi 63,763 orang penyokong. Jumlah kehadiran penyokong semalam telah memecahkan rekod yang dipegang ketika perlawanan di antara Al Hilal menentang Sydney Wanderers pada 2014.

Kashima Antlers tidak mahu hanya bertahan walaupun sudah mendahului dengan kelebihan agregat 2 gol. Mereka bermain seperti biasa di dalam perlawanan ini dengan pendekatan menyerang.

Pasukan dari Jepun itu hampir sahaja di hadapan menerusi Shoma Doi yang menerima hantaran Yuma Suzuki pada minit ke-14. Kashima Antlers menjadi pasukan yang lebih dominan dari segi penguasaan bola.

Persepolis kelihatan sukar untuk memecahkan pertahanan Kashima Antlers. Persepolis kemudian memperbaiki rentak mereka dengan beberapa siri percubaan. Pada fasa akhir perlawanan Kashima Antlers menurunkan tempo perlawanan mereka dan cuba bertahan.

Kashima Antlers berhasil melakukannya dan mereka menjuarai ACL 2018.

Yuma Suzuki dipiliha sebagai Pemain Paling Bernilai untuk edisi kali ini.

Ini adalah kejayaan 2 tahun berturut-turut pasukan dari Jepun selepas Urawa Red Diamond menjuarainya pada 2017. Ternyata kelab dari Jepun masih memiliki aura yang kuat di persada bola sepak Asia.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN