‘Jangan Melalak Kuat Sangat Barcelona’

Pengurus Manchester City, Pep Guardiola menembak kelab lamanya kerana menurutnya bercakap terlalu banyak dan kuat sangat.

Ianya gara-gara komen daripada Presiden Barcelona iaitu Josep Maria Bartomeu yang memuji UEFA dalam tindakan mereka menghukum Manchester City kerana perlanggaran FFP.

Jumaat minggu lalu, Manchester City telah digantung daripada bertanding dalam UCL untuk 2 musim dan didenda £25 juta.

Manchester City didapati memalsukan laporan kewangan mereka dari tahun 2012 sehingga 2016.

Pep Guardiola dan Manchester City menentang tindakan UEFA itu yang dianggap tidak berasas. Kerana menurut mereka, City sentiasa mematuhi peraturan FFP yang ditetapkan oleh UEFA.

Dan kini, Man City sudah melantik 8 peguam untuk mewakili mereka di mahkamah rayuan CAS.

Bartomeu mengucapkan tahniah kepada UEFA kerana menyingkirkan Manchester City daripada pertandingan UCL, dan beliau menyatakan sokongan penuh kepada FFP.

Bartomeu berkata: “Ini adalah kelab yang penuh dengan tradisi. Dimiliki oleh 144,000 ahli kelab, dan kelab yang mendukung prinsip demokrasi serta kebebasan bersuara yang menjadi tunjang.”

“Kelab ini sentiasa ditadbir dengan sebaiknya.”

“Untuk semua ini, kami berterima kasih kepada UEFA, dan sudah pastinya kami akan memastikan kami mengikut garis panduan Financial Fair Play.”

“Di Barca, kita telah mengikuti regulasi dan kamu juga ada siasatan biasa, ataupun bertemu dengan UEFA untuk menjelaskan bagaimana kami beroperasi.”

“Dari sini, kita mahu menyokong UEFA di atas kebaikan yang mereka berikan kepada bola sepak.”

Guardiola kemudian membidas Bartomeu dan meminta pihak Barcelona untuk diam dan tak banyak cakap.

“Saya tak tahulah, kalau Barcelona memang mengintip saya. Tak perlu pun nak intip saya.”

“Jika mereka [Barca] gembira dengan penggantungan ke atas kami, saya nak minta dua rayuan daripada Presiden Barca.”

“Jangan melalak kuat sangat Barcelona. Itu nasihat saya kepada kamu. Kerana semua orang ada terlibat dalam perkara seperti ini.”

“Kami akan melakukan rayuan dan harapan kami, akan dapat bermain di UCL menentang Barcelona pada masa akan datang.”

Manchester City yakin mereka akan dapat mencabar keputusan UEFA dan terus beraksi di UCL musim hadapan.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN